Quiz on History in hindi Set 559

Score: 00

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 559

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 559 :

Question 1 :

सिन्धु सभ्यता की मुद्रा में किस देवता के समतुल्य चित्रांकन मिलता है?
A. विष्णु
B. शिव
C. ब्रह्मा
D. इंद्र
Correct Ans: Option B

Question 2 :

किस पशु के अवशेष सिन्धु घाटी सभ्यता में प्राप्त नही हुए?
A. शेर
B. गाय
C. हाथी
D. घोडा
Correct Ans: Option A

Question 3 :

हड़प्पा संस्कृति इस समय के किस देश पर काबिज नहीं थी?
A. भारत
B. अफगानिस्तान
C. ईरान
D. पाकिस्तान
Correct Ans: Option C

Question 4 :

मोहनजोदड़ो में मिली सड़कों की चौड़ाई क्या है?
A. 10.5 मीटर
B. 12.5 मीटर
C. 15.5 मीटर
D. 110 मीटर
Correct Ans: Option A

Question 5 :

राखीगढ़ी भारत के किस राज्य में है?
A. हरियाणा
B. उत्तर प्रदेश
C. राजस्थान
D. गुजरात
Correct Ans: Option A

Question 6 :

सिंधु घाटी सभ्यता का सबसे बड़ा स्थल कौन सा है?
A. लरकाना
B. मोहनजोदड़ो
C. हड़प्पा
D. लोथल
Correct Ans: Option B

Question 7 :

सिंधु घाटी सभ्यता का सबसे छोटा स्थल कौन सा है?
A. अल्लाहदीनो
B. मोहनजोदड़ो
C. हड़प्पा
D. लोथल
Correct Ans: Option A

Question 8 :

हड़प्पा/ सिंधुघाटी सभ्यता में पवित्र पशु कौन थे ?
A. कूबड़वाला बैल तथा श्रृंगयुक्त पशु
B. गाय
C. हाथी
D. बकरी
Correct Ans: Option A

Question 9 :

हड़प्पावासी किस वस्तु के उत्पादन में सर्वप्रथम थे 
A. जौ
B. मुद्राएँ
C. कांसे के औजार
D. कपास
Correct Ans: Option D

Question 10 :

निम्नलिखित विद्वानों में से हड़प्पा सभ्यता का सर्वप्रथम खोजकर्ता कौन था ? 
A. दयाराम सहनी
B. सर जॉन मार्शल
C. आर० डी० बनर्जी
D. ए० कनिंघम
Correct Ans: Option A