Quiz on History in hindi Set 588

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 588

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 588 :

Question 1 :

सल्तनत काल में आयात की प्रमुख वस्तु थी ?
A. घोड़ा
B. रेशमी वस्त्र
C. हाथी
D. सोना-चांदी
Correct Ans: Option A

Question 2 :

मद्रास महाजन सभा की स्थापना की गई, वर्षा-
A. 1881 में
B. 1882 में
C. 1883 में
D. 1884 में
Correct Ans: Option D

Question 3 :

सल्तनत काल में राज्य की आय का प्रमुख स्रोत था ? 
A. बाह्मा व्यापार
B. जकात
C. जजिया
D. भू-राजस्व
Correct Ans: Option D

Question 4 :

सर्वाधिक मंगोल आक्रमण किस सुल्तान के समय में हुये
A. इल्तुतमिश
B. बलबन
C. अलाउद्दीन खिलजी
D. फिरोज तुगलक
Correct Ans: Option C

Question 5 :

भारत में लॉर्ड कर्जन के प्रशासन की तुलना औरंगजेब से किसने की
A. गोपाल कृष्ण गोखले
B. एनी बेसेंट
C. दादाभाई नौरोजी
D. बाल गंगाधर तिलक
Correct Ans: Option A

Question 6 :

राजकीय कार्यों में उलेमाओं का विरोध सर्वप्रथम किसने किया ? 
A. बलबन
B. अलाउद्दीन खिलजी
C. सिकन्दर लोदी
D. मुहम्मद बिन तुगलक
Correct Ans: Option B

Question 7 :

किसने पर्दा प्रथा को प्रथम बार लागू किया ? 
A. अकबर
B. इल्तुतमिश
C. बाबर
D. अलाउद्दीन खिलजी
Correct Ans: Option D

Question 8 :

राजा जनता के लिए बने हैं, जनता राजा के लिए नहीं बनी है |'' राष्ट्रीय आन्दोलन के दौरान निम्नलिखित में से किसने यह वक्तव्य दिया था ?
A. सुरेन्द्रनाथ बनर्जी ने
B. आर. सी. दत्त ने
C. दादभारी नारौजी ने
D. गोपाल कृष्ण गोखले ने
Correct Ans: Option C

Question 9 :

भू- राजस्व की दर किसके शासनकाल में सर्वाधिक थी 
A. अलाउद्दीन खिलजी
B. इब्राहिम लोदी
C. मुहम्मद तुगलक
D. फिरोज तुगलक
Correct Ans: Option A

Question 10 :

दिल्ली का प्रथम सुल्तान जिसने हिन्दी धार्मिक ग्रंथों का संस्कृत से फारसी में अनुवाद करवाया ? 
A. इल्तुतमिश
B. बलबन
C. फिरोज तुगलक
D. अलाउद्दीन खिलजी
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [D],     Q.8 [C],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp