Quiz on History in hindi Set 687

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 687

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 687 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से भारत पर पहली बार आक्रमण करने वाला कौन था?
A. मंगोल
B. अफगान
C. तुर्क
D. अरब
Correct Ans: Option D

Question 2 :

पृथ्वीराज रासो’ निम्नलिखित में से किसने लिखा था?
A. चंदबरदाई
B. भवभूति
C. बाणभट्ट
D. जयदेव
Correct Ans: Option A

Question 3 :

निम्नलिखित में से कौन कविराज के नाम से विख्यात था?
A. सिंधुराज
B. भोज परमार
C. मिहिर भोज
D. मुंज
Correct Ans: Option B

Question 4 :

गीत गोविंद’ के रचनाकार जयदेव किसकी सभा को अलंकृत करते थे?
A. विजयसेन
B. देवपाल
C. लक्ष्मण सेन
D. धर्मपाल
Correct Ans: Option C

Question 5 :

उस शासक का नाम क्या है जिसने विजय स्तम्भ का निर्माण कराया था?
A. राणा सांगा
B. राणा रतन सिंह
C. राणा हमीर
D. राणा कुंभा
Correct Ans: Option D

Question 6 :

किसने सोमपुर महाविहार का निर्माण कराया था?
A. हर्ष
B. कुमारगुप्त I
C. धर्मपाल
D. विजयसेन
Correct Ans: Option C

Question 7 :

खजुराहो के मंदिरों का सम्बन्ध है।
A. जैन सम्प्रदाय से
B. शैव सम्प्रदाय से
C. वैष्णव सम्प्रदाय से
D. a, bऔर c तीनों से
Correct Ans: Option D

Question 8 :

ओदंतपुरी विश्वविद्यालय (बिहारशरीफ- नालंदा जिला का मुख्यालय बिहार) का संस्थापक था।
A. धर्मपाल
B. गोपाल
C. देवपाल
D. महिपाल
Correct Ans: Option B

Question 9 :

कल्हण कृत राजतरंगिणी में कुल कितने तरंग हैं?
A. आठ
B. दस
C. नौ
D. ग्यारह
Correct Ans: Option A

Question 10 :

ऐहोल प्रशस्ति का रचयिता रविकीर्ति किस चालुक्य शासक का दरबारी कवि था?
A. पुलकेशिन II
B. पुलकेशिन I
C. विक्रमादित्य ।
D. विक्रमादित्य II
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [C],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp