Quiz on History in hindi Set 723

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 723

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 723 :

Question 1 :

गुप्तकालीन पुस्तक ‘नवनीतकम्’ का संबंध है?
A. चिकित्सा से
B. धातु विज्ञान से
C. खगोल शास्त्र से
D. गणित से
Correct Ans: Option A

Question 2 :

उत्तर-गुप्त युग में जो विश्वविद्यालय प्रसिद्ध हुआ, वह था?
A. नालंदा
B. वल्लभी
C. कांची
D. तक्षशिला
Correct Ans: Option A

Question 3 :

वह प्रथम भारतीय विद्वान् कौन था, जिसने गणित को एक पृथक विषय के रूप में स्थापित किया?
A. ब्रह्मगुप्त
B. धन्वन्तरि
C. आर्यभट्ट
D. वराहमिहिर
Correct Ans: Option C

Question 4 :

निम्नलिखित में किस गुप्त शासक ने अपने सिक्कों पर अपने को वीणा बजाते हुए आकृति में अंकित करवाया है?
A. चन्द्रगुप्त II
B. स्कंदगुप्त
C. चन्द्रगुप्त I
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option D

Question 5 :

फाह्यान किसके शासन काल में भारत आया था?
A. हर्षवर्धन
B. चन्द्रगुप्त ii
C. चन्द्रगुप्त I
D. अशोक
Correct Ans: Option B

Question 6 :

भारतीय संस्कृति का ‘स्वर्ण युग’ (Golden Age) था?
A. चोल काल
B. गुप्त काल
C. मौर्य काल
D. राजपूत काल
Correct Ans: Option B

Question 7 :

फाह्यान कहाँ का निवासी था?
A. चीन
B. बर्मा
C. भूटान
D. अमेरिका
Correct Ans: Option A

Question 8 :

कालिदास की किस कृति की गिनती विश्व की सौ प्रसिद्ध साहित्यिक कृतियों में होती है?
A. अभिज्ञान शाकुन्तलम्
B. कुमारसंभवम्
C. ऋतुसंहार
D. मेघदूतम
Correct Ans: Option A

Question 9 :

सेतुबंध’ का रचनाकार प्रवरसेन II किस वंश का शासक था?
A. वाकाटक
B. सातवाहन
C. शक
D. कण्व
Correct Ans: Option A

Question 10 :

चन्द्रगुप्त II के काल में विद्या, कला व साहित्य का महान केन्द्र कौन-सा था?
A. उज्जैन
B. विदिशा ।
C. धारवाड़
D. वाराणसी
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp