Quiz on History in hindi Set 91

Score: 00

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 91

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 91 :

Question 1 :

सल्तनत काल और मुगल काल में बीजों, खेती आदि के लिए दिए जाने वाले ऋण को क्या कहा जाता था?
A. तकावी
B. खम्स
C. खराज
D. जकात
Correct Ans: Option A

Question 2 :

मुगल काल में अमलगुजार किस क्षेत्र से था?
A. कानून व्यवस्था
B. न्याय व्यवस्था
C. राजस्व
D. सेना
Correct Ans: Option C

Question 3 :

किस राजा ने तम्बाकू पर रोक लगा दी थी?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. औरंगजेब
D. शाहजहाँ
Correct Ans: Option B

Question 4 :

मलिक मुहम्मद जायसी ने पद्मावत की रचना किसके काल में हुई?
A. शेरशाह
B. बाबर
C. अकबर
D. हुमायूँ
Correct Ans: Option A

Question 5 :

शास्त्रीय संगीत की सबसे ज्यादा पुस्तकें किसके समय लिखी गई?
A. अकबर
B. शाहजहाँ
C. शाहआलम
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option D

Question 6 :

हुमायूँनामा की रचना किसने की?
A. हुमायूँ
B. अकबर
C. गुलबदन बेगम
D. अबुल फजल
Correct Ans: Option C

Question 7 :

शिवाजी के राज्य में राज्य का सम्पूर्ण प्रशासन कौन देखता था?
A. पेशवा
B. अमात्य
C. न्यायाधीश
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 8 :

पुरंदर की संधि मराठा और मुगलों के बीच हुई। इसमें मुगलों की तरफ से किसने संधि की?
A. जयसिंह प्रथम
B. जय सिंह द्वितीय
C. अमरसिंह
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 9 :

रामायण का संस्कृत से फ़ारसी में अनुवाद किया?
A. मुल्ला अब्दुल कादिर बदायूंनी
B. हाजी इब्राह्मिम सरहिंदी
C. अबुल फजल
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 10 :

अकबर के दरबार में हाजी इब्राह्मिम सरहिंदी ने किसका संस्कृत से फ़ारसी में अनुवाद किया?
A. ऋग्वेद
B. यजुर्वेद
C. सामवेद
D. अथर्ववेद
Correct Ans: Option D