Quiz on History in hindi Set 11

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 11

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 11 :

Question 1 :

दिल्ली के लाल किले का निर्माण करवाया था ?
A. अलाउद्दीन खिलजी
B. शाहजहाँ
C. फिरोजशाह तुगलक
D. शेरशाह सूरी
Correct Ans: Option B

Question 2 :

दिल्ली के अन्तिम मुगल बादशाह थे ?
A. औरंगजेब
B. बहादुरशाह जफर
C. फर्रुखसियर
D. मुहम्मद शाह
Correct Ans: Option B

Question 3 :

खालसा पंथ के संस्थापक थे ?
A. गुरु नानक देव
B. गुरु हरगोबिन्द
C. गुरु गोबिन्द सिंह
D. गुरु तेग बहादुर
Correct Ans: Option C

Question 4 :

विजय नगर साम्राज्य के पुरावशेष कहाँ पर पाए जाते हैं ?
A. बीजापुर
B. हम्पी
C. गोलकुण्डा
D. बड़ौदा
Correct Ans: Option B

Question 5 :

निम्नलिखित में से कौन आर्य समाज के संस्थापक थे ?
A. स्वामी दयानन्द सरस्वती
B. स्वामी विवेकानन्द
C. राजा राममोहन राय
D. रामकृष्ण परमहंस
Correct Ans: Option A

Question 6 :

किसके शासनकाल में मेगस्थनीज भारत आया था ?
A. अशोक
B. अकबर
C. चन्द्रगुप्त मौर्य
D. हर्ष
Correct Ans: Option C

Question 7 :

सबसे पहली धातु जिसका मानव ने प्रयोग किया, थी ?
A. लोहा
B. काँसा
C. ताँवा
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 8 :

'अष्टाध्यायी' किसने लिखी ?
A. कौटिल्य
B. कालिदास
C. पाणिनि
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 9 :

रामकृष्ण मिशन की स्थापना किसने की ?
A. एनी बेसेंट
B. स्वामी विवेकानन्द
C. बाल गंगाधर तिलक
D. आर. सी. रानाडे
Correct Ans: Option B

Question 10 :

महाराजा रणजीत सिंह के राज्य की राजधानी कौनसी थी ?
A. लाहौर
B. लुधियाना
C. अमृतसर
D. जम्मू
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [C],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp