Quiz on History in hindi Set 103

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 103

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 103 :

Question 1 :

भारतीय पुरातत्व विभाग को स्थायी संस्था कब बनाया गया?
A. 1902
B. 1861
C. 1906
D. 1910
Correct Ans: Option C

Question 2 :

सुभाष चन्द्र बोस ने अंतरिम सरकार की स्थापना कब की थी?
A. 1941
B. 1942
C. 1943
D. 1945
Correct Ans: Option C

Question 3 :

निम्नलिखित में से किस आन्दोलन की शुरुआत नमक कानून को तोड़ने से हुई थी?
A. असहयोग आन्दोलन
B. सविनय अवज्ञा आन्दोलन
C. भारत छोडो आन्दोलन
D. होम रूल आन्दोलन
Correct Ans: Option B

Question 4 :

किस समाजवादी नेता ने जेल से भाग कर भारत छोड़ो आन्दोलन में हिस्सा लिया था?
A. राम मनोहर लोहिया
B. मीनू मसानी
C. जयप्रकाश नारायण
D. अच्युत पटवर्धन
Correct Ans: Option A

Question 5 :

बक्सर की लड़ाई के बाद बंगाल के नवाब की गद्दी पर किसे बिठाया गया?
A. सिराजुद्दौला
B. मीर कासिम
C. मीर जाफर
D. नजीमुद्दीन अली खान
Correct Ans: Option C

Question 6 :

स्वदेश बंधब की स्थापना किसने की थी?
A. अश्विनी कुमार दत्ता
B. बाघ जतिन
C. भावभूषण मित्रा
D. नरेन्द्रनाथ भट्टाचार्य
Correct Ans: Option A

Question 7 :

1857 की क्रान्ति के दौरान भारत का गवर्नर जनरल कौन था?
A. लार्ड कैनिंग
B. लार्ड एल्गिन
C. लार्ड डलहौज़ी
D. लार्ड एलेनबोरो
Correct Ans: Option A

Question 8 :

स्वराज हा माजा जन्मसिद्ध अधिकार आहे अणि तो मी मिलाविनाच”
मराठी में यह घोषणा बाल गंगाधर तिलक ने किस स्थान पर की थी?
A. पुणे जेल
B. यरवडा जेल
C. कोर्ट में
D. मांडले जेल
Correct Ans: Option C

Question 9 :

भगत सिंह, राजगुरु, सुखदेव और जय गोपाल किस षड़यंत्र में शामिल थे?
A. कानपूर षड्यंत्र
B. लाहौर षड्यंत्र
C. भागलपुर षड्यंत्र
D. अलीपुर बम केस
Correct Ans: Option B

Question 10 :

आजाद हिन्द फ़ौज की स्थापना किस देश में की गयी थी
A. भारत
B. सिंगापुर
C. जापान
D. जर्मनी
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp