Quiz on History in hindi Set 106

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 106

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 106 :

Question 1 :

भारत के पहले उपग्रह का नाम क्या है?
A. आर्यभट्ट
B. अल्बर्ट आइंस्टीन
C. भास्कर द्वितीय
D. भास्कर
Correct Ans: Option A

Question 2 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के प्रथम अध्यक्ष कौन थे ?
A. दादाभाई नौरोजी
B. वोमेश चंद्र बनर्जी
C. सुरेंद्र नाथ बनर्जी
D. एम जी रानाडे
Correct Ans: Option B

Question 3 :

साइमन कमीशन किस वाइसराय के कार्यकाल के दौरान भारत आया था?
A. लार्ड इरविन
B. लार्ड चेम्सफोर्ड
C. लार्ड विलिंगटन
D. लार्ड लिनलिथगो
Correct Ans: Option A

Question 4 :

मुस्लिम लीग के किस अधिवेशन में मुहम्मद अली जिन्नाह ने “बांटो और छोड़ो” का नारा दिया था?
A. लखनऊ अधिवेशन, 1931
B. कराची अधिवेशन, 1933
C. लाहौर अधिवेशन, 1940
D. कराची अधिवेशन, 1943
Correct Ans: Option D

Question 5 :

आल इंडिया मुस्लिम लीग ने 23 मार्च, 1940 को किस स्थान पर
पाकिस्तान प्रस्ताव पारित किया था?
A. कराची
B. हैदराबाद
C. लाहौर
D. लखनऊ
Correct Ans: Option C

Question 6 :

महात्मा गाँधी ने निम्नलिखित में से किस स्थान पर हरित पुस्तिका जारी की थी?
A. कलकत्ता
B. सूरत
C. राजकोट
D. साबरमती
Correct Ans: Option C

Question 7 :

साबरमती आश्रम की स्थापना महात्मा गाँधी ने कब की थी?
A. 1910
B. 1912
C. 1915
D. 1918
Correct Ans: Option C

Question 8 :

कर्नाटक के नगरों में विजयनगर साम्राज्य का सबसे स्मारक कौन सा है?
A. गुलबर्गा
B. बेलगाम
C. गदग
D. हम्पी
Correct Ans: Option D

Question 9 :

चौरी-चौरा की घटना के बाद कौन सा आन्दोलन बंद किया गया?
A. सविनय अवज्ञा आन्दोलन
B. असहयोग आन्दोलन
C. भारत छोड़ो आन्दोलन
D. खेडा सत्याग्रह
Correct Ans: Option B

Question 10 :

निम्नलिखित में से किस आध्यत्मिक गुरु का बचपन का नाम गदाधर
चट्टोपाध्याय था?
A. स्वामी विवेकानंद
B. राम कृष्ण परमहंस
C. श्री औरोबिन्दो
D. स्वामी प्रभुपाद
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [C],     Q.8 [D],     Q.9 [B],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp