Quiz on History in hindi Set 150

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 150

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 150 :

Question 1 :

जैन साहित्य को निम्नलिखित में से इस नाम से भी जाना जाता है ?
A. बखार
B. ग्रन्थ
C. आगम
D. निगम
Correct Ans: Option C

Question 2 :

मुगल बादशाह अकबर से वैवाहिक संबंध स्थापित करने वाला राजपूत राजवंश था ?
A. कछवाहा
B. राठौर
C. सिसोदिया
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 3 :

भारत में डॉक व्यवस्था शुरू करने वाला ब्रिटिश गवर्नर जनरल था ?
A. लॉर्ड डलहौजी
B. लॉर्ड क्रिप्स
C. लॉर्ड कर्जन
D. लॉर्ड माउण्टबेटन
Correct Ans: Option A

Question 4 :

किस मुगल शासक ने अपनी आत्मकथा फ़ारसी में लिखी है?
A. बाबर
B. अकबर
C. जहांगीर
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option C

Question 5 :

मोती मस्जिद का निर्माण किसके शासनकाल के दौरान किया गया था?
A. अकबर के।
B. जहांगीर के।
C. शाहजहां के।
D. औरंगाबाद के।
Correct Ans: Option C

Question 6 :

किस बादशाह के दरबार में सर्वाधिक हिन्दू पदाधिकारी थे?
A. हुमांयू
B. अकबर
C. जहांगीर
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option D

Question 7 :

किसी इतिहासकार ने “दिन-ए-इलाही” को धर्म कहा?
A. अबुल फजल।
B. अब्दुल कादिर बदायूंनी।
C. निजामुद्दीन अहमद।
D. उपरोक्त में से कोई नहीं।
Correct Ans: Option B

Question 8 :

किस मुगल शासक ने अपनी आत्मकथा फ़ारसी में लिखी है?
A. बाबर
B. अकबर
C. जहांगीर
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option C

Question 9 :

किस मुगल शासक का मकबरा भारत में नहीं है?
A. औरंगजेब
B. जहांगीर
C. हुमायूँ।
D. बाबर
Correct Ans: Option D

Question 10 :

मोहम्मद बिन तुगलक अपनी राजधानी दिल्ली से कहाँ ले गया?
A. दौलताबाद
B. कालिंजर
C. कन्नौज
D. लाहौर
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [C],     Q.5 [C],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp