Quiz on History in hindi Set 161

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 161

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 161 :

Question 1 :

सबसे पहले मगध साम्राज्य का उत्कर्ष किस सदी में हुआ था?
A. पहली सदी ई. पू.
B. दूसरी सदी ई. पू.
C. चौथी सदी ई. पू.
D. छठी सदी ई. पू.
Correct Ans: Option D

Question 2 :

प्रसिद्ध भक्त तुकाराम निम्न में से किस मुग़ल सम्राट् के समकालीन थे?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. शाहजाह
D. पृथ्वीराज
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्न में से किस मुग़ल सम्राट् के शासन काल के दौरान कंधार हमेशा के लिए मुगलों के हाथ से निकल गया था?
A. अकबर
B. जहाँगीर
C. शाहजाह
D. पृथ्वीराज
Correct Ans: Option B

Question 4 :

वर्ष 1408 में इब्राहीमशाह ने किस राज्य के जौनपुर में अटाला मस्जिद बनवाया था?
A. केरल
B. गुजरात
C. पंजाब
D. उत्तर प्रदेश
Correct Ans: Option D

Question 5 :

वर्ष 1565 ईसवी में कौन-सा प्रसिद्ध युद्ध हुआ था?
A. पानीपत का युद्ध
B. तालीकोटा का युद्ध
C. चिपको आन्दोलन
D. सभी
Correct Ans: Option B

Question 6 :

13वी शताब्दी में राजा तेजपाल ने किस राज्य के माउंट आबू में प्रसिद्ध दिलवाड़ा मंदिर बनवाया था?
A. राजस्थान
B. गुजरात
C. बिहार
D. पंजाब
Correct Ans: Option A

Question 7 :

दिल्ली के सुल्तान मुहम्मद-बिन-तुगलक की मृत्यु पाकिस्तान के किस शहर में हुई थी?
A. लाहोर
B. थट्टा
C. पेशावर
D. गुजरनवाला
Correct Ans: Option B

Question 8 :

इनमे से किस देश में तक्षशिला विश्वविद्यालय स्थित था?
A. भारत
B. चीन
C. अमेरिका
D. पाकिस्तान
Correct Ans: Option D

Question 9 :

वर्ष 1899-1900 में इनमे से कौन मुण्डा क्रांति का नेता था?
A. भीमराव आंबेडकर
B. बिरसा मुंडा
C. महत्मा गाँधी
D. भगत सिंह
Correct Ans: Option B

Question 10 :

निम्न में से कौन अकबर की युवावस्था में उसका संरक्षक था?
A. बीरबल
B. बैरम खाँ
C. सैयद खाँ
D. अली खाँ
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [B],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp