Quiz on History in hindi Set 182

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 182

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 182 :

Question 1 :

राजतरंगिणी द्वारा किन राज्यों के राजाओं का वर्णन किया गया है?
A. राष्ट्रकूट
B. कश्मीर
C. बिहार
D. उड़ीसा
Correct Ans: Option B

Question 2 :

पंचतंत्र दंतकथाएं किसके द्वारा रचित मानी जाती है?
A. मुल्ला नसरुद्दीन
B. विष्णु शर्मा
C. राजा सुदर्शन
D. तेनाली रामन
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्नलिखित में से कौन-सा साहित्य संस्कृत में नहीं लिखा गया है?
A. तिरुक्कुरल
B. रत्नावली
C. राजतरंगिणी
D. मेघदूत
Correct Ans: Option A

Question 4 :

इनमें से कौन-सी गणित विषय पर लिखित एक मध्ययुगीन भारतीय पुस्तक है?
A. वास्तु शोध
B. लीलावती
C. पंचदशी
D. रूपमती
Correct Ans: Option B

Question 5 :

इनमें में से कौन एक भारतीय गणितज्ञ थे?
A. भरत
B. बाना
C. भास्कर
D. भवभूति
Correct Ans: Option C

Question 6 :

निम्नलिखित मंदिरों में से किसे यूरोपीय नाविकों द्वारा ब्लैक पैगोडा भी कहा जाता था?
A. कोणार्क मंदिर
B. जगन्नाथ मंदिर
C. ब्रह्ममेश्वर मंदिर
D. मुक्तेश्वर
Correct Ans: Option A

Question 7 :

मनुस्मृति का अंग्रेजी में अनुवाद किसने किया था?
A. एच. जी. वेल्स
B. जॉर्ज बुलर
C. राल्फ ग्रिफिथ
D. एच.एच. विल्सन
Correct Ans: Option B

Question 8 :

प्रसिद्ध सोमनाथ मंदिर कहाँ स्थित है?
A. तमिलनाडु
B. उत्तर प्रदेश
C. गुजरात
D. राजस्थान
Correct Ans: Option C

Question 9 :

कोणार्क मंदिर का निर्माण किसने कराया था?
A. राजा कुलोतुंग
B. नरसिंह देव प्रथम
C. विष्णुगोपा
D. महिपाल
Correct Ans: Option B

Question 10 :

बौद्ध गुफाओं के लिए प्रसिद्ध कार्ले किस राज्य में स्थित है?
A. महाराष्ट्र
B. उत्तर प्रदेश
C. उत्तराखंड
D. मध्य प्रदेश
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp