Quiz on History in hindi Set 186

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 186

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 186 :

Question 1 :

अजन्ता गुफा की चित्रकला भारत में ………… के स्वर्ण युग का प्रमाण है?
A. बौद्ध धर्म
B. शैव धर्म
C. जैन धर्म
D. वैष्णव धर्म
Correct Ans: Option A

Question 2 :

महाभारत युद्ध ………….दिनों तक चला था ।
A. 17
B. 18
C. 19
D. 21
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्न में से किसने माउंट आबू के पास कायादारा गांव में गोरी राजवंश के मोहम्मद गोरी को हराया था?
A. भीमदेव सोलंकी प्रथम
B. कुलोथुंगा चोला प्रथम
C. भीमदेव सोलंकी द्वितीय
D. कुलोथुंगा चोला द्वितीय
Correct Ans: Option C

Question 4 :

सबसे पहले पहिये किससे बने थे?
A. रबर
B. काँच
C. लकड़ी
D. लोहा
Correct Ans: Option C

Question 5 :

………….. की अवधारणा अंधविश्वास भरी मान्यताओं पर आधारित है ।
A. चेकर
B. सोलिटैर
C. शतरंज
D. साँप और सीढ़ी
Correct Ans: Option D

Question 6 :

निम्नलिखित में से दिल्ली सल्तनत का सही क्रम क्या है?
A. गुलाम तुगलक →खिलजी→लोदी
B. गुलाम→खिलजी→तुगलक→लोदी
C. गुलाम→लोदी→खिलजी→तुगलक
D. तुगलक→खिलजी→गुलाम →लोदी
Correct Ans: Option B

Question 7 :

कामरूप का प्राचीन साम्राज्य किस राज्य में मौजूद था?
A. राजस्थान
B. मणिपुर
C. असम
D. केरल
Correct Ans: Option C

Question 8 :

दास वंश की स्थापना किसके द्वारा की गई थी ?
A. कुतुबुद्दीन ऐबक
B. महमूद गजनवी
C. मोहम्मद गोरी
D. रजिया सुल्ताना
Correct Ans: Option A

Question 9 :

निम्न में से किस वंश के शासकों को ‘सुल्तान’ नहीं कहा जाता था?
A. लोदी
B. खिलजी
C. मुगल
D. तुगलक
Correct Ans: Option C

Question 10 :

13वीं सदी में बख्तियार खिलजी (Bakhtiyar Khilji) ने बंगाल के किस राजा को पराजित किया था?
A. महीपाल
B. लक्ष्मणसेन
C. शशांक
D. गृहवर्मन
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [C],     Q.5 [D],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp