Quiz on History in hindi Set 208

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 208

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 208 :

Question 1 :

"दशराजन" युद्ध किस नदी के किनारे लड़ा गया था ? 
A. वितस्ता
B. विपाशा
C. परुएणी
D. असिकिनी
Correct Ans: Option C

Question 2 :

बुद्ध को परिनिर्वाण कहां प्राप्त हुआ था ? 
A. पावा
B. कुशीनगर
C. राजगृह
D. कुंडलग्राम
Correct Ans: Option B

Question 3 :

"मिलिन्द पनहो" क्या है ?
A. धार्मिक संभाषण
B. प्रसिद्ध काव्य
C. संस्कृत नाटक
D. राजनीतिक ग्रंथ
Correct Ans: Option A

Question 4 :

"ब्राह्नण " क्या है ? 
A. अरण्य ग्रंथ
B. दार्शनिक कृतियां
C. विधि ग्रंथ
D. वेदों की गद्यात्मक व्याख्या
Correct Ans: Option D

Question 5 :

सिंधु घाटी सभ्यता का किस युग से सम्बन्ध हैं ?
A. पूर्व पाषाण युग
B. नव पाषाण युग
C. प्रस्तर धातु युग
D. परवर्ती पाषाण युग
Correct Ans: Option C

Question 6 :

अन्तिम जैन सभा कहां हुई थी ? 
A. पाटलिपुत्र
B. वलभी
C. मथुरा
D. राजगृह
Correct Ans: Option B

Question 7 :

निम्न में कौन वैदिक देवता नहीं हैं ? 
A. अग्नि
B. कृष्ण
C. वरुण
D. इन्द्र
Correct Ans: Option B

Question 8 :

सिंधु घाटी सभ्यता की मुख्य विशेषता क्या थी ? 
A. मिट्टीके के खिलौने
B. नगर योजना
C. महल
D. पुस्तकालय
Correct Ans: Option B

Question 9 :

"आदि ग्रंथ " का संकलन किसके द्वारा हुआ था ? 
A. गुरु रामदास
B. गुरु तेगबहादुर
C. गुरु गोविन्द सिंह
D. गुरु अर्जुनदेव
Correct Ans: Option D

Question 10 :

प्राचीन काल में कन्या के पिता को वर द्वारा एक जोड़ी बैल प्रदान करना किस विवाह के नाम से जाना जाता था ? 
A. ब्रह्म विवाह
B. दैव विवाह
C. गंधर्व विवाह
D. आर्ष विवाह
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp