Quiz on History in hindi Set 210

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 210

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 210 :

Question 1 :

उत्खनन के दौरान पाने गये बाटों में एकरूपता नहीं है | अनेक प्रकार के बाटों में सर्वाधिक बाट किस प्रकार के प्राप्त हुए हैं ?
A. शंक्वाकार
B. ढोलाकार
C. घनाकार
D. वर्तुलाकार
Correct Ans: Option C

Question 2 :

इल्तुमिश ने बगदाद के खलीफा से "खिलअत" किस वर्ष प्राप्त की थी ?
A. 1226AD में
B. 1235AD में
C. 1236AD में
D. 1229AD में
Correct Ans: Option D

Question 3 :

नानक का जन्म कहां हुआ था ?
A. कतीर्रपुर
B. तलवंडी
C. अमृतसर
D. आनन्दपुर
Correct Ans: Option B

Question 4 :

चंदेल शासकों की राजधानी क्या थी ?
A. उज्जैन
B. महोबा
C. धार
D. कन्नौज
Correct Ans: Option B

Question 5 :

विजयनगर शहर का दूसरा नाम क्या था ?
A. काम्पिली
B. हम्पी
C. चन्द्रगिरी
D. मास्की
Correct Ans: Option B

Question 6 :

खानवा के युद्ध में बाबर का प्रतिद्वन्द्वी कौन था ?
A. राणा सांगा
B. हेमू
C. महमूद लोदी
D. इब्राहिम लोदी
Correct Ans: Option A

Question 7 :

पृथ्वीराज चौहान ने मुहम्मद गौरी को किस वर्ष में हराया था ? 
A. 1019 AD
B. 1092 AD
C. 1190 AD
D. 1191 AD
Correct Ans: Option D

Question 8 :

कौन-सा स्रोत चन्द्रगुप्त मौर्य के निम्न कुल में जन्म पर विश्वास नहीं करता हैं ? 
A. बाबर
B. मुद्राराक्षस
C. बौद्ध ग्रंथ - महावंश
D. विष्णु पुराण
Correct Ans: Option C

Question 9 :

8 वीं शताब्दी में " देवल " क्या था ?
A. सैनिक छावनी
B. बंदरगाह
C. औद्योगिक केन्द्र
D. शिक्षा केन्द्र
Correct Ans: Option B

Question 10 :

किस राजा के पास अशोक ने राजदूत नहीं भेजा था ?
A. यूथीडेमोस
B. माग्स
C. एंटिगोनस गोनोटोस
D. टालेमी फिलोडेल्फस
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [C],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp