Quiz on History in hindi Set 221

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 221

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 221 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से कौन एक मगध साम्राज्य की राजधानी नहीं रहा ?
A. गिरिव्रज
B. राजगृह
C. पाटलिपुत्र
D. कौशाम्बी
Correct Ans: Option D

Question 2 :

हाइडेस्पस या वितस्ता (आधुनिक नाम-झेलम) का युद्ध (326 B.C) किन-किन शासकों के बीच हुआ ?
A. सिकंदर एवं पोरस के मध्य
B. सेल्यूकस एवं चन्द्रगुप्त मौर्य के मध्य
C. चंद्रगुप्त मौर्य एवं घनानंद के मध्य
D. सिकंदर एवं आम्भी के मध्य
Correct Ans: Option A

Question 3 :

सिकंदर ने भारत पर कब आक्रमण किया ?
A. 326 ई०पू०
B. 326 ई०
C. 323 ई०पू०
D. 323 ई०
Correct Ans: Option A

Question 4 :

सूची-I को सूची-II से सुमेलित कीजिए : 
सूची-I (शासक) 
A. बिम्बिसार 
B. कालाशोक 
C. महापद्यनंद 
D. बिंदुसार 

सूची-II (वंश) 
1. हर्यक वंश 
2. शिसुनाग वंश 
3. मौर्य 
4. नन्द
A. A → 1, B → 2, C → 3, D → 4
B. A → 1, B → 2, C → 4, D → 3
C. A → 1, B → 4, C → 3, D → 2
D. A → 1, B → 3, C → 4, D → 2
Correct Ans: Option B

Question 5 :

किस मुगल शासक ने दो बार शासन किया ?
A. हुमायूँ
B. जहाँगीर
C. शाहजहाँ
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 6 :

किस युद्ध को जितने के बाद शेरशाह ने दिल्ली में अफगान सत्ता की स्थापना की ?
A. कालिंजर का युद्ध
B. चौसा का युद्ध
C. बिलग्राम का युद्ध
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 7 :

शाहजहाँ ने निम्नलिखित में से किस शहर में मोती मस्जिद बनवाई थी ?
A. आगरा
B. अमरकोट
C. जयपुर
D. दिल्ली
Correct Ans: Option A

Question 8 :

दिल्ली के प्रसिद्ध जामा मस्जिद का निर्माण किसने किया ?
A. इब्राहिम लोदी
B. शाहजहाँ
C. नूरजहाँ
D. जहाँगीर
Correct Ans: Option B

Question 9 :

भारतीय कम्युनिस्ट पार्टी का अस्तित्व किस वर्ष में आया ?
A. 1912
B. 1915
C. 1918
D. 1925
Correct Ans: Option D

Question 10 :

मुगल प्रशासन में जिले को किस नाम से जाना जाता है ?
A. आहार
B. सरकार
C. सूबा
D. दस्तूर
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp