Quiz on History in hindi Set 24

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 24

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 24 :

Question 1 :

भारत के कुल कितने राज्य समुद्र तट से लगे हुए हैं
A. 8 राज्य
B. 9 राज्य
C. 10 राज्य
D. 11 राज्य
Correct Ans: Option B

Question 2 :

प्रायद्वीपीय भारत में सिंचाई का प्रमुख साधन क्या है
A. कुंआ
B. नहर
C. बांध
D. तालाब
Correct Ans: Option D

Question 3 :

माताटीला परियोजना किस नदी पर अवस्थित है
A. चंबल
B. शरावती
C. सोन
D. बेतवा
Correct Ans: Option D

Question 4 :

निम्नलिखित में से कौन सी नदी अरब सागर में गिरती है
A. गोदावरी
B. महानदी
C. कावेरी
D. नर्मदा
Correct Ans: Option D

Question 5 :

कौन सा राज्य भारत में केसर की खेती हेतु प्रसिद्ध है
A. जम्मू एवं कश्मीर
B. केरल
C. पंजाब
D. हरियाणा
Correct Ans: Option A

Question 6 :

कौन सी नदी नेपाल में शालिग्राम के नाम से जानी जाती है
A. कोसी
B. सोन
C. गंडक
D. ब्रह्मपुत्र
Correct Ans: Option C

Question 7 :

भारत में हरित क्रांति का सर्वाधिक प्रभाव किस फसल पर पड़ा था
A. गेहूं और चावल
B. मोटे अनाज
C. दलहन
D. पशुपालन
Correct Ans: Option A

Question 8 :

जाड़े के दिनों में तमिलनाडु के तटों पर वर्षा किस कारण से होती है
A. मानसून
B. लौटता मानसून
C. पश्चिमी विक्षोभ
D. चक्रवात
Correct Ans: Option B

Question 9 :

ग्रीष्म ऋतु में चलने वाली तीव्र आद्  हवाओं को बंगाल में किस नाम से जाना जाता है
A. काल बैसाखी
B. काफी वर्षा
C. नॉर्वेस्टर
D. आम्र वर्षा
Correct Ans: Option A

Question 10 :

किस युद्ध के बाद जर्मनी का एकीकरण पूरा हुआ ?
A. क्रीमिया का युद्ध
B. सेड़ाओं का युद्ध
C. सीडान का युद्ध
D. प्रशा-डेनमार्क युद्ध
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp