Quiz on History in hindi Set 251

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 251

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 251 :

Question 1 :

सिंधुघाटी सभ्यता के लगभग कितने स्थानों के बारे में जानकारी प्राप्त हो चुकी हैं ? 
A. 1500 स्थानों
B. 1400 स्थानों
C. 1300 स्थानों
D. 1200 स्थानों
Correct Ans: Option B

Question 2 :

किस मुग़ल शासक ने खनवा और घाघरा का युद्ध लड़ा था?
A. बाबर
B. सिकंदर
C. पोरस
D. हुमायूँ
Correct Ans: Option A

Question 3 :

निम्नलिखित में से किसने भारत में स्वर्ण मुद्राएँ की शुरुआत की थी?
A. मुगलों
B. यूनानी
C. पार्थियन
D. शक
Correct Ans: Option B

Question 4 :

कैप्टन मोहन सिंह किस वर्ष रास बिहारी बोस की सहायता से सिंगापुर में भारतीय राष्ट्रीय सेना की स्थापना की थी?
A. 1940
B. 1942
C. 1944
D. 1950
Correct Ans: Option B

Question 5 :

इनमे से कौन मरणोपरांत भारत रत्न प्राप्त करने वाले पहली व्यक्ति थे?
A. राजीव गाँधी
B. जवाहरलाल नेहरु
C. लाल बहादुर शास्त्री
D. शीला दिक्सित
Correct Ans: Option C

Question 6 :

भारत के किस पूर्व प्रधानमंत्री ने जय जवान जय किसान का नारा दिया था?
A. लाल बहादुर शास्त्री
B. भगत सिंह
C. सुखदेव
D. लाला लाजपत राय
Correct Ans: Option A

Question 7 :

इनमें से कौन विक्रमादित्य के नवरत्नों में नहीं था?
A. वेतलभट्ट
B. अम्रसिंह
C. कालिदास
D. आर्यभट्ट
Correct Ans: Option D

Question 8 :

बृहद्रथ का सेनापति कौन था?
A. पुष्यमित्र शुंग
B. अग्निमित्र
C. वसुमित्र
D. विक्रमशिला
Correct Ans: Option A

Question 9 :

भारत में चार कोनों पर चार मठों की स्थापना किसने की?
A. शंकराचार्य
B. माधवाचार्य
C. भास्कराचार्य
D. रामनुजनाचार्य
Correct Ans: Option A

Question 10 :

अरुणांचल प्रदेश का तवांग जिला क्यों प्रसिद्ध है?
A. भारत के सबसे बड़े बौध्द मठ के लिए
B. बौद्ध स्कूल के लिए
C. नाथूला दर्रे के लिए
D. तिब्बती म्यूज़ियम के लिए
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp