Quiz on History in hindi Set 259

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 259

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 259 :

Question 1 :

अशोक ने अपने सभी अभिलेखों में एकरुपता से किस प्राकृत का प्रयोग किया है
A. अर्धमागधी
B. शौरसेनी
C. मागधी
D. अंगिका
Correct Ans: Option A

Question 2 :

बिन्दुसार ने विद्रोहियों को कुचलने के लिए अशोक को कहाँ भेजा था?
A. स्वर्णगिरि
B. तक्षशिला
C. उज्जैन
D. वैशाली
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्नलिखित में से वह व्यक्ति कौन है जिसका नाम 'देवान पियादशी' भी था ?
A. मौर्य सम्राट अशोक
B. मौर्य सम्राट चन्द्रगुप्त
C. गौतम बुद्ध
D. भगवान महावीर
Correct Ans: Option A

Question 4 :

निम्नलिखित में से प्राचीनतम राजवंश कौन-सा है?
A. मौर्य
B. गुप्त
C. कुषाण
D. कण्व
Correct Ans: Option A

Question 5 :

कौटिल्य चाणक्य किसका प्रधानमंत्री था?
A. चन्द्रगुप्त II
B. चन्द्रगुप्त मौर्य
C. अशोक
D. अजातशत्रु
Correct Ans: Option B

Question 6 :

कलिंग विजय के उपरांत अशोक महान् ने निम्नलिखित किस धर्म को अंगीकार कर लिया था ?
A. जुडिज्म
B. बौद्ध
C. हिन्दू
D. जैन
Correct Ans: Option B

Question 7 :

चन्द्रगुप्त के शासन विस्तार में किसने मुख्य रूप से मदद की थी?
A. शुद्धोधन
B. उमागुप्त
C. चाणक्य
D. शूद्रक
Correct Ans: Option C

Question 8 :

साँची किस कला व मूर्तिकला का निरूपण करता है?
A. जैन
B. बौद्ध
C. मुस्लिम
D. ईसाई
Correct Ans: Option B

Question 9 :

प्राचीन भारत का वह प्रसिद्ध शासक जिसने अपने जीवन के अंतिम दिनों में जैन धर्म को अपनाया था
A. चन्द्रगुप्त मौर्य
B. अशोक
C. समुद्रगुप्त
D. बिन्दुसार
Correct Ans: Option A

Question 10 :

मौर्य साम्राज्य में प्रचलित मुद्रा का नाम क्या था ?
A. पण
B. तोल
C. काकणी
D. दीनार
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp