Quiz on History in hindi Set 29

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 29

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 29 :

Question 1 :

पानीपत की तीसरी लड़ाई कब हुई थी ?
A. 1799
B. 1761
C. 1771
D. 1769
Correct Ans: Option B

Question 2 :

मुगल साम्राज्य की नींव किस लड़ाई के बाद मानी जाती है ?
A. पानीपत की प्रथम लड़ाई
B. पानीपत की द्वितीय लड़ाई
C. प्लासी की लड़ाई
D. बक्सर की लड़ाई
Correct Ans: Option A

Question 3 :

मुगलवंश की स्थापना भारत में कब हुई ?
A. 1455
B. 1688
C. 1526
D. 1822
Correct Ans: Option C

Question 4 :

बारडोली सत्याग्रह सन् 1928 का नेतृत्व किसने किया ?
A. राजेंद्र प्रसाद
B. जवाहरलाल नहेरु
C. जमनालाल बजाज
D. सरदार बल्लभभाई पटेल
Correct Ans: Option D

Question 5 :

लार्ड वेलेजली की सहायक सन्धि का प्रस्ताव स्वीकार करने वाला पहला मराठा सरदार कौन था ?
A. पेशवा बाजीराव द्वितीय
B. रघुजी भोंसले
C. दौलत राव सिंधिया
D. शाहजी भोंसले
Correct Ans: Option A

Question 6 :

तीन प्रमुख राजनेता कौन थे जिन्होंने गुठनिरपेक्ष आंदोलन को आरम्भ किया ?
A. जवाहरलाल नेहरू, अनवर सादत, सुकर्णों
B. जवाहरलाल नेहरू, ;चाउ एन-लाई, क्वामे अनक्रुमा
C. जवाहरलाल नेहरू, फिदेल कैस्ट्रो, मार्शल टीटो
D. जवाहरलाल नेहरू, गमल अब्दुल नासिर, मार्शल टीटो
Correct Ans: Option D

Question 7 :

स्वतन्त्र भारत का गवर्नर जनरल कौन था ?
A. सी. राजगोपालचारी
B. लार्ड माउन्ट बेटेन
C. डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
D. डॉ. भीमराव अम्बेडकर
Correct Ans: Option B

Question 8 :

सिकंदर ने जब भारत पर आक्रमण किया, उस समय मगध का शासक कौन था ?
A. शिशुनाग
B. नन्द
C. मौर्य
D. हर्यक
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्नलिखित में से किस ग्रीक शासक को चन्द्रगुप्त मौर्य ने हराया ?
A. देरियस
B. सेल्युकस
C. मेगस्थनीय
D. अलेक्जेण्डर
Correct Ans: Option B

Question 10 :

वैदिककाल में सामाजिक विभाजन का आधार था ?
A. जन्म
B. सम्पति
C. धर्म
D. व्यवसाय
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp