Quiz on History in hindi Set 4

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 4

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 4 :

Question 1 :

आबू का जैन मंदिर किससे बना है ?
A. बलूए पत्थर से
B. चूना पत्थर से
C. ग्रेनाइट पत्थर से
D. संगमरमर से
Correct Ans: Option D

Question 2 :

महान जैन विद्धान हेमचन्द्र किसकी सभा को अलंकृत थे ?
A. अमोघवर्ष
B. कुमारपाल
C. जयसिंह सिद्धराज
D. विद्दाधर
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्नलिखित में से कौन शासक ‘पृथ्वीराज चौहान’ के नाम से प्रसिद्ध है ?
A. पृथ्वीराज प्रथम
B. पृथ्वीराज तृतीय
C. पृथ्वीराज द्वितीय
D. उपर्युक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 4 :

चित्तौड़ का कीर्तिस्तम्भ किसने बनवाया था ?
A. राणा सांगा
B. राणा कुंभा
C. राणा प्रताप
D. राणा उदय सिंह
Correct Ans: Option C

Question 5 :

निम्नलिखित में से कौन एक सही सुमेलित है ?
A. शुल्दाबाद – शेख़ सलीम चिस्ती मकबरा
B. फतेहपुर सीकरी – एत्माउद्दौला का मकबरा
C. आगरा – औरंगज़ेब का मकबरा
D. दिल्ली का मकवारा – अब्दुर्रहीम खान खाना
Correct Ans: Option D

Question 6 :

यापनीय किसका एक सम्प्रदाय था ?
A. बौद्ध धर्म का
B. जैन धर्म का
C. शैव धर्म का
D. वैष्णव धर्म का
Correct Ans: Option D

Question 7 :

कोपेनहेगन संग्रहालय की सामग्री से पाषाण, कांस्य और लौह युग का त्रियुगीय विभाजन किया था :
A. थॉमसन ने
B. लुब्बाक ने
C. टेलर ने
D. चाइल्ड ने
Correct Ans: Option A

Question 8 :

प्रथम गुप्त शासक जिसने ‘परम भगवत’ की उपाधि धारण की, वह था :
A. चन्द्रगुप्त प्रथम
B. समृद्धगुप्त
C. चन्द्रगुप्त द्वितीय
D. श्रीगुप्त
Correct Ans: Option C

Question 9 :

सही युग्म को चुनिए :
A. एलोरा कंदराएँ – साका
B. महाबलीपुरम – राष्ट्रकूट
C. मीनाक्षी मंदिर – पल्लव
D. खजुराहो – चन्देल
Correct Ans: Option D

Question 10 :

‘गीत गोविन्द’ का रचयिता कौन था ?
A. धोयी
B. गोवर्द्धनाचार्य
C. जयदेव
D. लक्ष्मण सेना
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [C],     Q.5 [D],     Q.6 [D],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp