Quiz on History in hindi Set 31

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 31

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 31 :

Question 1 :

पानीपत का पहली लड़ाई हुई थी?
A. 1526 ई
B. 1576 ई
C. 1556 ई
D. 1586 ई
Correct Ans: Option A

Question 2 :

शेरशाह का वास्तविक नाम था 
A. हमीद खान
B. फरीद खान
C. जहीर खान
D. मुरीद खान
Correct Ans: Option B

Question 3 :

दीन ए इलाही धर्म की स्थापना कब हुई थी?
A. 1581 ई
B. 1579 ई
C. 1589 ई
D. 1591 ई
Correct Ans: Option A

Question 4 :

इल्बर्ट बिल विवाद का संबंध किस वायसराय से है
A. सर जॉन लॉरेंस
B. लॉर्ड रिपन
C. लॉर्ड डफरिन
D. लॉर्ड हैलिफैक्स
Correct Ans: Option B

Question 5 :

कांग्रेस की अध्यक्षता करने वाली प्रथम महिला कौन थी?
A. एनिबेसेंट
B. सरोजिनी नायडू
C. सुचेता कृपलानी
D. एम एस सुबलक्ष्मी
Correct Ans: Option A

Question 6 :

कांग्रेस का विभाजन किस अधिवेशन में हुआ
A. लखनऊ अधिवेशन 1916
B. सूरत अधिवेशन 1907
C. फैजपुर अधिवेशन 1937
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 7 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की स्थापना कब हुई?
A. 1885 ई०
B. 1884 ई०
C. 1883 ई०
D. 1886 ई०
Correct Ans: Option A

Question 8 :

इतिहास का पिता किसे कहा जाता है?
A. हेराडोट्स
B. अरस्तु
C. टॉलमी
D. न्यूटन
Correct Ans: Option A

Question 9 :

मुगल सम्राट शाहजहां किनके पुत्र थे?
A. अकबर
B. औरंगजेब
C. हुमायूँ
D. जहांगीर
Correct Ans: Option D

Question 10 :

महात्मा गांधी की हत्या किस वर्ष हुई
A. 1932
B. 1960
C. 1950
D. 1948
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp