Quiz on History in hindi Set 307

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 307

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 307 :

Question 1 :

मुगलकाल में गांवों की कानून-व्यवस्था का प्रभारी अधिकारी कौन था ? 
A. कानूनगो
B. पटवारी
C. मुकद्दम
D. कारकून
Correct Ans: Option C

Question 2 :

गुजरात में गिरनार के समीप "मुस्तफाबाद" की स्थापना कर उसे अपनी राजधानी बनाने वाला शासक था
A. अहमदशाह
B. सुल्तान मुजफ्फर शाह
C. सुल्तान महमूद बेंगड़ा
D. मुजफ्फर खां द्वितीय
Correct Ans: Option C

Question 3 :

सुकेरचकिया मिसल के प्रधान रणजीत सिंह ने किस वर्ष लाहौर पर कब्जा किया 
A. 1802 में
B. 1799 में
C. 1817 में
D. 1790 में
Correct Ans: Option B

Question 4 :

"रैयत -ए-आला" की उपाधि धारण करने वाला शासक कोन था ? 
A. मुबारक शाह
B. मुहम्मद शाह
C. रिवज्र खां
D. बहलोल लोदी
Correct Ans: Option C

Question 5 :

प्रसिद्ध चोल शासक "राजराज " ने कौन-सी उपाधि धारण की थी ? 
A. राजशैवशेखर
B. शैवकोंड
C. शिवपादशेखर
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 6 :

गुप्त प्रशासन में "अश्वसेना" का नायक था ?
A. बलाधिकृत
B. कुमार मात्य
C. महाप्रतिहार
D. भटाश्वपति
Correct Ans: Option D

Question 7 :

समुद्रगुप्त की कुल 6 प्रकार की स्वर्ण मुद्राओं में से कौन-सी मुद्रा उसकी मुद्राओं में शामिल नहीं हैं ? 
A. धनुर्धारी प्रकार
B. मयूर प्रकार
C. प्ररशु प्रकार
D. वीणावादन प्रकार
Correct Ans: Option B

Question 8 :

गुप्तकालीन स्वर्ण सिक्कों का सबसे बड़ा ढेर कहां से प्राप्त हुआ हैं ?
A. देवगढ़ (झांसी )
B. बयाना (राजस्थान )
C. भितर गांव (कानपुर )
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

भरतपुर के जाट राज्य की स्थापना की थी
A. चूड़ामन और बदनसिंह ने
B. मानसिंह ने
C. सूरजमल ने
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 10 :

कौन-सा युग्म असत्य हैं ? 
A. नेहरू रिपोर्ट -1928
B. पूना समझौता - 1932
C. गांधी -इरविन समझौता -1931
D. मोपला विद्रोह -1926
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [C],     Q.5 [C],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp