Quiz on History in hindi Set 42

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 42

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 42 :

Question 1 :

दीनबंधु के नाम से कौन विख्यात था ?
A. जी. इस. खरपड़े
B. सी.एफ.एण्ड्रूज
C. चितरंजन दास
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 2 :

महात्मा गाँधी की हत्या कब हुई थी ?
A. 30 जनवरी 1947
B. 30 जनवरी 1948
C. 30 जनवरी 1946
D. 30 जनवरी 1949
Correct Ans: Option B

Question 3 :

भारत एवं पाकिस्तान का विभाजन किस योजना के तहत हुआ था ?
A. माउंटबेटन योजना
B. चेम्सफोर्ड योजना
C. वेवेल योजना
D. क्रिप्स योजना
Correct Ans: Option A

Question 4 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के सबसे अधिक समय तक अध्यक्ष कौन रहे ?
A. अबुल कलाम आजाद
B. डब्ल्यू सी. बनर्जी
C. वल्लभ भाई पटेल
D. दादाभाई नौरोजी
Correct Ans: Option A

Question 5 :

जालियांवाला बाग में गोली चलाने का आदेश दिया था ?
A. लार्ड साइमन
B. ओ. डायर
C. कर्जन वायली
D. रॉलेट
Correct Ans: Option B

Question 6 :

काकोरी ट्रेन डकैती कांड के नायक कौन थे ?
A. राम प्रसाद बिस्मिल
B. बरकतुल्ला
C. भगत सिंह
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 7 :

स्वतंत्र भारत के प्रथम महाराज्यपाल कौन थे ?
A. लार्ड एटली
B. राजेंद्र प्रसाद
C. लार्ड माउंटबैटन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 8 :

वर्ष 1919 में जलियांवाला बाग हत्याकांड कहाँ पर हुआ ?
A. अमृतसर
B. कलकत्ता
C. चंडीगढ़
D. नागपुर
Correct Ans: Option A

Question 9 :

नमक सत्याग्रह किस ईस्वी में प्रारंभ हुआ था ?
A. 1930 में
B. 1932 में
C. 1928 में
D. 1944 में
Correct Ans: Option A

Question 10 :

जलियांवाला बाग के नरसंहार के समय भारत का वायसराय कौन था ?
A. लार्ड कैनिंग
B. लार्ड चेम्सफोर्ड
C. लार्ड कर्जन
D. लार्ड रिपन
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp