Quiz on History in hindi Set 445

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 445

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 445 :

Question 1 :

कोहिमा और इंफाल की लड़ाई द्वितीय विश्व युद्ध के दौरान किस वश में लगी गई थी?
A. 1942
B. 1944
C. 1943
D. 1945
Correct Ans: Option B

Question 2 :

खजुराहो में अपनी धार्मिक राजधानी स्थापित करने वाले कौन शासक थे?
A. मौर्य
B. गुप्त
C. मौर्य
D. चोल
Correct Ans: Option A

Question 3 :

अफीम का युद्ध अंग्रेजो और किस देश के बीच लड़ा गया था?
A. अफगानिस्तान
B. पाकिस्तान
C. भूटान
D. चीन
Correct Ans: Option D

Question 4 :

किस युद्ध में पुर्तगालियों को बिर्टिश ईस्ट इण्डिया कंपनी ने हराया था?
A. सुवाली का युद्ध
B. प्लासी का युद्ध
C. चमकौर का युद्ध
D. बक्सर का युद्ध
Correct Ans: Option A

Question 5 :

'अहोम वंश’ का शासन भारत में किस राज्य पर था?
A. असम
B. ओडिशा
C. कर्नाक
D. राजस्थान
Correct Ans: Option A

Question 6 :

वर्ष 1876 में सुरेन्द्रनाथ बनर्जी और आनंद मोहन बोस ने किस एसोसिएशन की स्थापना की थी?
A. इन्डियन एसोसिएशन
B. तथागत एसोसिएशन
C. बंगाल एसोसिएशन
D. ओरिएंटल एसोसिएशन
Correct Ans: Option A

Question 7 :

किस वर्ष में विश्वविधालय अनुदान आयोग (UGC) की औपचारिक रूप से स्थापना हुई थी?
A. 1950
B. 1948
C. 1956
D. 1951
Correct Ans: Option C

Question 8 :

किस वर्ष में ‘सारागढ़ी की लड़ाई’ लड़ी गई थी?
A. 1878
B. 1897
C. 1854
D. 1867
Correct Ans: Option B

Question 9 :

ईरानी ग्रंथ ‘जेंद अवेस्ता’ से किस वैदिक ग्रंथ से आश्चर्यजनक समानता पाई जाती है?
A. ऋग्वेद
B. सामवेद
C. यजुर्वेद
D. अथर्ववेद
Correct Ans: Option A

Question 10 :

यजुर्वेद की किस शाखा को शुक्ल यजुर्वेद के नाम से जाना जाता है?
A. काठक
B. मैलायवी
C. वाजसनेयी
D. तैत्तिरीय
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp