Quiz on History in hindi Set 464

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 464

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 464 :

Question 1 :

अखिल भारतीय ट्रेड यूनियन कांग्रेस के प्रथम अध्यक्ष कौन थे?
A. सुभाषचंद्र बोश
B. लाला लाजपत राय
C. महात्मा गाँधी
D. इंदिरा गाँधी
Correct Ans: Option B

Question 2 :

भारत में अहमदाबाद में पहली कपडा मिल की स्थापना कब हुई?
A. 1881 में
B. 1870 में
C. 1850 में
D. 1825 में
Correct Ans: Option A

Question 3 :

ताल्लुकदारी व्यवस्था कहाँ लागू की गई थी?
A. बिहार में
B. उड़ीसा में
C. अवध में
D. मद्रास में
Correct Ans: Option C

Question 4 :

निम्नलिखित में कौन एक गलत सुमेलित है?
A. सुरेन्द्र नाथ बनर्जी – इण्डिया टुडे
B. जवाहरलाल नेहरु – डिस्कवरी ऑफ़ इण्डिया
C. सुभाषचंद्र बोस – फाइट फॉर फ्रीडम
D. पट्टाभि सीता रमैया – हिस्ट्री ऑफ़ इन्डियन नॅशनल कांग्रेस
Correct Ans: Option A

Question 5 :

राईत रक्षाणा यात्रा मद्रास प्रेसिडेंसी में इच्छापुरम से मद्रास तक (1937-38) किसने आयोजित की थी?
A. भारतीय राष्ट्रिय कांग्रेस
B. आन्ध्र पिजेट ऐसोसिएशन
C. किसान सभा
D. कम्युनिस्ट पार्टी
Correct Ans: Option C

Question 6 :

ईश्वरचंद विद्यासागर द्वारा कलकत्ता में स्थापित महाविद्यालय का नाम क्या था?
A. हिन्दू कॉलेज
B. बैथून कॉलेज
C. रिपन कॉलेज
D. प्रेसिडेंसी कॉलेज
Correct Ans: Option B

Question 7 :

निम्नलिखित में से कौनसा कार्य लौर्ड कर्जन ने नहीं किया?
A. बंगाल विभाजन
B. प्राचीन स्मारक अधिनियम
C. प्रेस अधिनियम
D. भारतीय विश्वविधालय अधिनियम
Correct Ans: Option C

Question 8 :

रहनुमाई माजदायन सभा से सम्बंधित व्यक्तियों में कौन एक नहीं है?
A. नौरोजी फरदोनजी
B. दादाभाई नौरोजी
C. एस.एस. बंगाली
D. गोविन्द रानाडे
Correct Ans: Option D

Question 9 :

बाहाबी आन्दोलन के प्रवर्तक कौन थे?
A. सर सैयद अहमद खां
B. खां अब्दुल गफ्फार खां
C. सैयद अहमद बरेलवी
D. आगा खां
Correct Ans: Option C

Question 10 :

1857 के विद्रोह को किसने राष्ट्रिय विद्रोह की संज्ञा दी है?
A. जेम्स आउट्रम
B. वीर सावरकर
C. डिजरैली
D. सर जॉन लारेंस
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp