Quiz on History in hindi Set 48

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 48

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 48 :

Question 1 :

कोलकाता में उच्चतम न्यायालय की स्थापना किसके द्वारा की गई थी ?
A. 1773 का विनियामक अधिनियम
B. 1784 का पिट्स इंडिया अधिनियम
C. 1793 का चार्टर अधिनियम
D. 1813 का चार्टर अधिनियम
Correct Ans: Option A

Question 2 :

सत्य शोधक सभा के संस्थापक महाराष्ट्र में कौन थे ?
A. डॉ. बाबा साहेब अंबेडकर
B. डॉ. आत्माराम पांडुरंग
C. गोपाल बाबा वाला
D. ज्योतिभा फुले
Correct Ans: Option D

Question 3 :

उत्तर-गुप्त युग में जो विश्वविद्यालय प्रसिद्ध हुआ, वह था ?
A. तक्षशिला
B. कांची
C. वल्लभी
D. नालंदा
Correct Ans: Option D

Question 4 :

एरण अभिलेख का संबंध किस शासक से है ?
A. ब्रह्यगुप्त
B. भानुगुप्त
C. चन्द्रगुप्त
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 5 :

भारतीय संस्कृति का स्वर्ण युग था ?
A. मौर्य काल
B. गुप्त काल
C. चोल काल
D. राजपूत काल
Correct Ans: Option B

Question 6 :

फाह्यान कहाँ के निवासी थे ?
A. भूटान
B. बर्मा
C. चीन
D. अमेरिका
Correct Ans: Option C

Question 7 :

मंदिर निर्माण कला का जन्म सर्वप्रथम कब हुआ ?
A. गुप्त काल में
B. सैंधव काल में
C. मौर्य काल में
D. कुषाण काल में
Correct Ans: Option A

Question 8 :

गुप्त काल की सोने की मुद्रा को कहा जाता था ?
A. कार्षापण
B. दीनार
C. काकिनी
D. निष्क
Correct Ans: Option B

Question 9 :

हर्षवर्धन के समय में कोन-सा चीनी तीर्थयात्री भारत आया था ?
A. मेगास्थनीज
B. फाह्यान
C. इत्सिंग
D. ह्वेनत्सांग
Correct Ans: Option D

Question 10 :

बंगाल का कौन-सा शासक हर्ष का समकालीन था ?
A. शशांक
B. भास्करवर्मा
C. ध्रुवसेन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp