Quiz on History in hindi Set 482

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 482

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 482 :

Question 1 :

लाल-बाल-पाल त्रिगुट का कोन व्यक्ति भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का अध्यक्ष हुआ?
A. लाला लाजपतराय
B. बाल गंगाधर तिलक
C. बिपिन चन्द्र पाल
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option A

Question 2 :

किसने मोहम्मद अली जिन्ना को हिन्दू-मुस्लिम एकता का दूत कहा था?
A. सरोजिनी नायडू
B. एनी बेसेंट
C. राजकुमारी अमृत कोर
D. अरुणा आसफ अली
Correct Ans: Option A

Question 3 :

अभिनव भारत नामक अंग्रेज विरोधी संगठन की स्थापना की थी?
A. आर.जी.भंडारकर ने
B. वी.डी. सावरकर ने
C. सी.आर. मजुमदार ने
D. सरदार भगत सिंह
Correct Ans: Option B

Question 4 :

1915-16 में दो होमरूल लीग आरम्भ की गई थी नेतृत्व में?
A. तिलक व एनी बेसेंट के
B. तिलक व अरविंद घोष के
C. तिलक व लाला लाजपतराय के
D. तिलक व विपिन चन्द्र पाल के
Correct Ans: Option A

Question 5 :

निम्नलिखित में से किसे भारतीय 'अशांति के जनक ' के रूप में जाना जाता है?
A. ए.ओ. ह्युम
B. बाल गंगाधर तिलक
C. दादा भाई नोरोजी
D. महात्मा गांधी
Correct Ans: Option B

Question 6 :

अतिवादियो व उदारवादियो के पुनर्मिलन की प्रिक्रिया में प्रमुख शिल्पी निम्न में से कोन था?
A. एनी बेसेंट
B. मैडम कामा
C. एम्.ए.जिन्ना
D. फिरोजशाह मेहता
Correct Ans: Option A

Question 7 :

किस भारतीय राष्ट्रीय आन्दोलन का शीर्ष गीत बना 'वंदेमातरम'?
A. चम्पारण
B. असहयोग आन्दोलन
C. सविनय अवज्ञा आन्दोलन
D. स्वदेशी आन्दोलन
Correct Ans: Option D

Question 8 :

किस जिले में मोहनजोदड़ो स्थित है?
A. लरकाना
B. मोन्टगोमरी
C. सिंध
D. उधमपुर
Correct Ans: Option A

Question 9 :

राज्य-अपहरण की निति को किसने प्रारम्भ किया?
A. लार्ड होर्डिंग
B. लार्ड क्लाइव
C. लार्ड बेंटिक
D. लार्ड डलहोजी
Correct Ans: Option D

Question 10 :

हम भारत का लोह पुरुष किसको कहते है?
A. गोपाल कृष्ण गोखले
B. बी.जी. तिलक
C. एम्.के. गांधी
D. सरदार पटेल
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp