Quiz on History in hindi Set 489

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 489

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 489 :

Question 1 :

निष्क्रिय विरोध के सिद्धांत का प्रतिपादन किसने किया?
A. महात्मा गांधी
B. विपिन चन्द्र पाल
C. बाल गंगाधर तिलक
D. अरविंद घोष
Correct Ans: Option D

Question 2 :

किसने कहा था : कांग्रेस आंदोलन न तो लोगो द्वारा प्रेरित था, न ही यह उनके द्वारा सोचा या योजनाबद्ध किया गया था?
A. लार्ड कार्नवालिस
B. लार्ड डफरिन
C. लार्ड कर्जन
D. लाला लाजपत राय
Correct Ans: Option D

Question 3 :

अनुशीलन समिति थी?
A. नारी उत्थान के प्रति समर्पित
B. विधवा विवाह को प्रोत्साहित करने वाली
C. मजदूरों के कल्याण में रूचि रखने वाली
D. एक क्रांतिकारी संगठन
Correct Ans: Option D

Question 4 :

सिन्धुवासियो ने सर्वप्रथम किसकी खेती की थी?
A. गेहू
B. कपास
C. चावल
D. जो
Correct Ans: Option B

Question 5 :

सिन्धुवासियो द्वारा सर्वाधिक प्रयुक्त धातु थी?
A. ताम्बा
B. लोहा
C. कांसा
D. सोना
Correct Ans: Option C

Question 6 :

सिन्धु सभ्यता की महत्वपूर्ण विशेषता थी?
A. आर्थिक जीवन
B. नगर नियोजन
C. सामाजिक दशा
D. धार्मिक जीवन
Correct Ans: Option B

Question 7 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस ने भारत छोड़ो प्रस्ताव पारित किया?
A. करांची में
B. कलकता में
C. लाहोर में
D. बम्बई में
Correct Ans: Option D

Question 8 :

स्वामी दयानंद सरस्वती का जन्म हुआ था?
A. पंजाब में
B. गुजरात में
C. दिल्ली में
D. बंगाल में
Correct Ans: Option B

Question 9 :

प्रसिद्ध नाटक नील दर्पण के लेखक थे?
A. सुभाष चन्द्र बोस
B. दीनबन्धु मित्र
C. शरतचंद्र चटर्जी
D. बंकिम चन्द्र चटर्जी
Correct Ans: Option B

Question 10 :

अहमदशाह अब्दाली का सर्वप्रथम किस मराठा नायक से युद्ध हुआ?
A. रघुनाथ राव
B. मल्हार राव
C. दत्ताजी सिंधिया
D. महादजी सिंधिया
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp