Quiz on History in hindi Set 50

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 50

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 50 :

Question 1 :

किस वंश के शासकों ने मंदिरों एवं ब्राह्यणों को सबसे अधिक ग्राम अनुदान में दिया था ?
A. गुप्त वंश
B. प्रतिहार
C. राष्ट्रकूट
D. पाल वंश
Correct Ans: Option A

Question 2 :

समुद्रगुप्त की सैनिक उपलब्धियों का वर्णन उसके किस अभिलेख में उपलब्ध है ?
A. एरण के
B. प्रयाग के
C. नालंदा के
D. गया के
Correct Ans: Option B

Question 3 :

ऐरण अभिलेख का सम्बन्ध किस शासक से है ?
A. ब्रह्मगुप्त
B. चन्द्रगुप्त १
C. चन्द्रगुप्त २
D. भानुगुप्त
Correct Ans: Option D

Question 4 :

कौन-सा राजवंश हूणों के आक्रमण से अत्यंत विचलित हुआ ?
A. मौर्य
B. शुंग
C. गुप्त
D. कुषाण
Correct Ans: Option C

Question 5 :

सती प्रथा का पहला उल्लेख कहाँ से मिलता है ?
A. भीतरगांव लेख से
B. एरण अभिलेख से
C. विलसद स्तंभ लेख से
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 6 :

'हितोपदेश' के लेखक है?-
A. बाणभट्ट
B. भवभूति
C. नारायण पंडित
D. विष्णु शर्मा
Correct Ans: Option C

Question 7 :

'नाट्यशास्त्र' शास्त्र की रचना किसने की ?
A. वसुमित्र
B. अश्वघोष
C. भरत मुनि
D. वात्सयायन
Correct Ans: Option C

Question 8 :

अंकोरवाट कहाँ स्थित है ?
A. वियतनाम
B. तिब्बत
C. इंडोनेशिया
D. कंबोडिया
Correct Ans: Option D

Question 9 :

पुरापाषाण काल में आदिमानव के मनोरंजन के साधन थे -
A. शिकार
B. जुआ
C. संगीत
D. घुड़सवारी
Correct Ans: Option A

Question 10 :

नालंदा विश्वविद्यालय किसलिए विश्व प्रसिद्ध था ?
A. चिकित्सा विज्ञान
B. तर्कशास्त्र
C. बौद्धधर्म दर्शन
D. रसायन विज्ञानं
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [C],     Q.8 [D],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp