Quiz on History in hindi Set 6

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 6

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 6 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से किस एक आंदोलन के साथ अरुणा आसफ अली जुडी थीं ?
A. ख़िलाफत आन्दोलन
B. असहयोग आन्दोलन
C. सविनय अवज्ञा आन्दोलन
D. भारत छोड़ो आन्दोलन
Correct Ans: Option D

Question 2 :

निम्नलिखित में से कौन होमरूल आन्दोलन से नहीं जुड़ा था ?
A. सी. आर. दास
B. एस. सुब्रमणिय अय्यर
C. एनी बेसेन्ट
D. बी. जी तिलक
Correct Ans: Option A

Question 3 :

भारतीय राष्ट्रीय आन्दोलन से सम्बन्धित निम्नलिखित घटनाओ को पढ़ें और निचे दिय गए कूट से घटनाओ के सही कालानुक्रम का पता करें :

1. क्रिप्स मिशन
2. कैबिनेट मिशन प्लान
3. भारत छोड़ो आन्दोलन
4. वैवेल ऑफर
A. 1,3,4,2
B. 1,2,3,4
C. 1,3,2,4
D. 4,3,2,1
Correct Ans: Option A

Question 4 :

भारतीय स्वाधीनता आन्दोलन का सरकारी इतिहासकार था :
A. आर. सी. मजूमदा
B. ताराचन्द
C. वी. डी. सावरकर
D. एस. एन. सेन
Correct Ans: Option D

Question 5 :

निम्नलिखित में से किसने असहयोग आन्दोलन को समर्थन दिया, परन्तु इसके परिणाम नहीं देख सके ?
A. बाल गंगाधर तिलक
B. लाला लाजपत राय
C. मोतीलाल नेहरू
D. चितरंजन दास
Correct Ans: Option A

Question 6 :

तृतीय बौद्ध संगीति का आयोजन कहां हुआ
A. राजगृह में
B. वैशाली में
C. पाटलिपुत्र में
D. कश्मीर में
Correct Ans: Option C

Question 7 :

मौर्य वंश के अंतिम शासक का क्या नाम था जिसकी पुष्यमित्र शुंग ने हत्या कर दी थी
A. बृहद्रथ
B. अशोक
C. बिंदुसार
D. मोरिया
Correct Ans: Option A

Question 8 :

हबीबुल्लाह द्वारा भारत में तुर्कों को मामलूक की संज्ञा दी गई जिसका अर्थ है
A. दान शील
B. आश्रित
C. गुलाम
D. संस्थापक
Correct Ans: Option C

Question 9 :

निम्न में से किसके काल में साइमन कमीशन भारत आया
A. लॉर्ड चेम्सफोर्ड
B. लॉर्ड वेलिंगटन
C. लॉर्ड इरविन
D. डलहौजी
Correct Ans: Option C

Question 10 :

समझौता एक्सप्रेस किस वर्ष प्रारंभ हुआ
A. 1958
B. 1978
C. 1976
D. 1986
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp