Quiz on History in hindi Set 575

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 575

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 575 :

Question 1 :

देवराय प्रथम के शासनकाल के दौरान निकोलो कोंटी ने ________ ईस्वी में विजयनगर का दौरा किया था-
A. 1418
B. 1419
C. 1420
D. 1424
Correct Ans: Option C

Question 2 :

बुलंद दरवाजा, एक प्रसिद्ध मुगल स्थापत्य स्मारक निम्नलिखित में कहाँ में स्थित है?
A. आगरा किला
B. फतेहपुर सीकरी
C. लाल किला
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्नलिखित में से किसने ईस्ट इंडिया कंपनी को 'दीवानी' प्रदान की?
A. शुजा-उद-दौला
B. शाह आलम प्रथम
C. शाह आलम द्वितीय
D. फर्रुख सियार
Correct Ans: Option C

Question 4 :

निम्नलिखित शासकों में से किसने 'नियाबत-ए-ख़ुदाई' शीर्षक ग्रहण किया?
A. मोहम्मद बिन तुगलक
B. अलाउद्दीन खिलजी
C. बलबन
D. इल्तुतमिश
Correct Ans: Option C

Question 5 :

रानी अवंतीबाई ___________ की थीं।
A. शाजापुर
B. सिरपुर
C. रामगढ़
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 6 :

किस मुगल सम्राट को "आलमगीर" के नाम से भी जाना जाता है?
A. हुमायूँ
B. बहादुर शाह II
C. औरंगजेब
D. अकबर
Correct Ans: Option C

Question 7 :

पानीपत की दूसरी लड़ाई कब लड़ी गई थी?
A. 1549
B. 1556
C. 1578
D. 1590
Correct Ans: Option B

Question 8 :

दिल्‍ली पर शासन करने वाले निम्न गुलाम वंश शासकों का कालक्रमानुसार सही क्रम कौन सा है ?
A. इल्तुतमिश, रजिया, नासिरुद्दीन, बलबन
B. नासिरुद्दीन, बलबन, रज़िया, इल्तुतमिश
C. रज़िया, नासिरुद्दीन, बलबन, इल्तुतमिश
D. इल्तुतमिश, बलबन, नासिरुद्दीन, रज़िया
Correct Ans: Option A

Question 9 :

पानीपत का प्रथम युद्ध निम्नलिखित में से किसके बीच लड़ा गया था?
A. अकबर और राणा सांगा
B. कुतुब खान और राणा सांगा
C. इब्राहिम लोदी और बाबर
D. राणा सांगा और बाबर
Correct Ans: Option C

Question 10 :

फारसी भाषा में "गीता" का अनुवाद किसने किया?
A. दारा शिकोह
B. फिरोज तुगलक
C. फैजी
D. अकबर
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [C],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp