Quiz on History in hindi Set 578

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 578

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 578 :

Question 1 :

‘सती प्रथा‘ को समाप्त करने का श्रेय किस गर्वनर जनरल को प्राप्त है?
A. लाॅर्ड विलियम बैंटिंक
B. वारेन हेस्टिंग्स
C. चार्ल्स मेटकाॅफ
D. लाॅर्ड रिपन
Correct Ans: Option A

Question 2 :

समाचार पत्रों से प्रतिबंध हटाने का श्रेय किसे प्राप्त है?
A. लार्ड रिपन
B. लार्ड मैकाले
C. चार्ल्स मेटकाॅफ
D. लाॅर्ड विलियम बैण्टिंक
Correct Ans: Option C

Question 3 :

किस गवर्नर जनरल ने ‘व्यपगत सिद्धांत या हड़प नीति (Doctrine of Lapse)‘ का प्रतिपादन किया था?
A. लाॅर्ड रिपन
B. लार्ड डलहौजी
C. लाॅर्ड कर्जन
D. लाॅर्ड लिटन
Correct Ans: Option B

Question 4 :

भारत में पहली रेल कब चली थी
A. 26 अप्रैल, 1854
B. 16 अप्रैल, 1854
C. 26 अप्रैल, 1853
D. 16 अप्रैल, 1853
Correct Ans: Option D

Question 5 :

‘वर्नाक्यूलर प्रेस एक्ट‘ (Vernacular Press Act) किसने लागू किया था?
A. लाॅर्ड कर्जन
B. लार्ड डफरिन
C. लाॅर्ड रिपन
D. लाॅर्ड लिटन
Correct Ans: Option D

Question 6 :

भारत का प्रथम वायसराय कौन था ?
A. लाॅर्ड विलियम बैंटिक
B. लार्ड कर्जन
C. लाॅर्ड डलहौजी
D. लाॅर्ड कैनिंग
Correct Ans: Option D

Question 7 :

‘इल्बर्ट बिल‘ विवाद का संबंध किस वायसराय से है?
A. लाॅर्ड कर्जन
B. लार्ड डफरिन
C. लाॅर्ड रिपन
D. लाॅर्ड कैनिंग
Correct Ans: Option C

Question 8 :

भारत का अंतिम ब्रिटिश गवर्नर जनरल कौन था ?
A. लाॅर्ड माउन्टबेटन
B. लार्ड डलहौजी
C. लाॅर्ड कैनिंग
D. लाॅर्ड विलियम बैंटिक
Correct Ans: Option A

Question 9 :

भारतीय शिक्षा का ‘मैग्ना कार्टा लिबरटैटम् (Magna Carta)/ आजादी का महान चार्टर‘ किसे कहा जाता है ?
A. सैडलर कमीशन
B. वुड डिस्पैच
C. हंटर कमीशन
D. मैकाले माइन्यूट (स्मरणार्थ लेख)
Correct Ans: Option B

Question 10 :

10 मई, 1857 को सिपाही विद्रोह कहां से प्रारंभ हुआ था?
A. आगरा
B. मेरठ
C. दिल्ली
D. बैरकपुर
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [D],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp