Quiz on History in hindi Set 59

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 59

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 59 :

Question 1 :

गांधीजी ने किस कानून को काला कानून कहा था ?
A. रॉलेट एक्ट
B. कम्युनल अवार्ड
C. हंटर आयोग
D. माण्टेग्यू घोषणा
Correct Ans: Option A

Question 2 :

कौन-सा भारतीय स्वतंत्र भारत का पहला गवर्नर-जनरल बना ?
A. राजेंद्र प्रसाद
B. सी. राजगोपालाचारी
C. सरदार पटेल
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 3 :

गाँधी जी किस गोलमेज सम्मेलन में भाग लेने के लिए लंदन गए थे ?
A. प्रथम गोलमेज सम्मेलन
B. द्वितीय गोलमेज सम्मेलन
C. तृतीय गोलमेज सम्मेलन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 4 :

असहयोग आंदोलन शुरू करने के समय भारत के वायसराय कौन थे ?
A. लार्ड हेस्टिंग्स
B. लार्ड चेम्सफोर्ड
C. लार्ड डलहौजी
D. लार्ड कैनिंग
Correct Ans: Option B

Question 5 :

जनरल डायर की हत्या किसने की थी ?
A. भगत सिंह
B. नाथूराम गोडसे
C. चंद्रशेखर आजाद
D. उधम सिंह
Correct Ans: Option D

Question 6 :

महात्मा गाँधी के राजनीतिक गुरु थे ?
A. मदन मोहन मालवीय
B. लाला लाजपत राय
C. गोपाल कृष्ण गोखले
D. बाल गंगाधर तिलक
Correct Ans: Option C

Question 7 :

सारे जहाँ से अच्छा हिन्दोस्तां हमारा के रचनाकर हैं ?
A. रवीन्द्रनाथ टैगोर
B. भगत सिंह
C. रहमत अली
D. इकबाल
Correct Ans: Option D

Question 8 :

दीनबंधु के नाम से कौन विख्यात था ?
A. जी. इस. खरपड़े
B. सी.एफ.एण्ड्रूज
C. चितरंजन दास
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 9 :

महात्मा गाँधी की हत्या कब हुई थी ?
A. 30 जनवरी 1947
B. 30 जनवरी 1948
C. 30 जनवरी 1946
D. 30 जनवरी 1949
Correct Ans: Option B

Question 10 :

भारत एवं पाकिस्तान का विभाजन किस योजना के तहत हुआ था ?
A. माउंटबेटन योजना
B. चेम्सफोर्ड योजना
C. वेवेल योजना
D. क्रिप्स योजना
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp