Quiz on History in hindi Set 598

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 598

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 598 :

Question 1 :

महावीर का जन्म किस क्षत्रिय गोत्र में हुआ था?
A. शाक्य
B. जांत्रिक
C. लिच्छवी
D. सल्लास
Correct Ans: Option B

Question 2 :

मिलिंदपण्डो राजा मिलिंद और किस बौद्ध भिक्षु के संवाद के रूप में है?
A. नागभट्ट
B. नागसेन
C. नागार्जुन
D. कुमारिल भट्ट
Correct Ans: Option B

Question 3 :

निम्नलिखित में से कौन-सा बौद्ध पवित्र स्थल निरंजना नदी पर स्थित था?
A. कुशीनगर
B. बोधगया
C. लुम्बिनी
D. ऋषिपत्तन
Correct Ans: Option B

Question 4 :

योगाचार या विज्ञानवाद के प्रतिपादक थे?
A. अश्वघोष
B. महाकस्सप
C. नागार्जुन
D. मैत्रेयनाथ
Correct Ans: Option D

Question 5 :

प्राचीनतम विश्वविद्यालय कौन था?
A. कन्नौज
B. गांधार
C. नालंदा
D. वैशाली
Correct Ans: Option C

Question 6 :

वह आद्यतम बौद्ध साहित्य जो बुद्ध के विभिन्न जन्मों की कथाओं के विषय में है क्या है?
A. अभिधम्म पिटक
B. विनय पिटक
C. सूक्त पिटक
D. जातक
Correct Ans: Option D

Question 7 :

अशोक के शासनकाल में बौद्ध संगीति किस नगर में आयोजित की गई थी?
A. समस्तीपुर
B. पाटलिपुत्र
C. मगध
D. राजगृह
Correct Ans: Option B

Question 8 :

सर्वप्रथम शून्यवाद का प्रतिपादन करने वाले बौद्ध दार्शनिक का नाम क्या है?
A. असंग
B. वसुबंधु
C. नागर्जुन
D. दिङ्नाग
Correct Ans: Option C

Question 9 :

बुद्ध ने अपने जीवन की अंतिम वर्षा ऋतु कहाँ बिताई थी?
A. श्रावस्ती में
B. वैशाली में
C. कुशीनगर में
D. सारनाथ में
Correct Ans: Option C

Question 10 :

सारनाथ में बुद्ध का प्रथम प्रवचन क्या कहलाता है?
A. महाभिनिष्क्रमण
B. महापरिनिर्वाण
C. महामस्तकाभिषेक
D. धर्मचक्रप्रवर्तन
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [C],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp