Quiz on History in hindi Set 603

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 603

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 603 :

Question 1 :

निम्नलिखित में कौन सी बात बौद्ध धर्म तथा जैन धर्म के समान नहीं है?
A. आत्मदमन
B. वेदों के प्रति उदासीनता
C. रीति-रिवाजों की अस्वीकृति
D. अहिंसा
Correct Ans: Option D

Question 2 :

बुद्ध में वैराग्य भावना किन चार दृश्यों के कारण बलवती हुई?
A. बूढ़ा, रोगी, लाश, सन्यासी
B. लंगड़ा, रोगी, लाश, सन्यासी
C. अंधा, रोगी, लाश, सन्यासी
D. युवा, रोगी, लाश, सन्यासी
Correct Ans: Option A

Question 3 :

बौद्घ धर्म के त्रिरत्न में शामिल नहीं है।
A. बुद्ध
B. धर्म
C. संघ
D. मध्यम मार्ग
Correct Ans: Option D

Question 4 :

महायान बौद्ध धर्म में बोधिसत्व अवलोकितेश्वर को किस अन्य नाम से जानते हैं?
A. वज्रपाणि
B. मंजुश्री
C. मैत्रेय
D. पद्मपाणि
Correct Ans: Option D

Question 5 :

ऋग्वेद में किन दो जैन तीर्थकरों का उल्लेख मिलता है?
A. पाश्र्वनाथ और निर्गथनाथपुत्र
B. ऋषभदेव और अरिष्टनेमि
C. ऋषभदेव और पाश्र्वनाथ
D. अश्वजित और संजय वेलटिठपुत्त
Correct Ans: Option B

Question 6 :

अष्टांगिक मार्ग की संकल्पना का अंग है।
A. धर्मचक्रप्रवर्तन सूत्त के विषयवस्तु का
B. दीपवंश के विषयवस्तु का
C. दिव्यावदान के विषयवस्तु का
D. महापरिनिर्वाण सूत्त के विषयवस्तु का
Correct Ans: Option A

Question 7 :

किस चिश्ती संत की रचनाय सिक्खों के आदि ग्रन्थ में संकलित है?
A. बाबा फरीद
B. ख्वाजा मुइनुद्दीन चिश्ती
C. निजामुद्दीन ओलिया
D. सलीम चिश्ती
Correct Ans: Option A

Question 8 :

भारतीय युद्धों में पहली बार तोपखानो का प्रयोग किसने किया था?
A. बाबर
B. इब्राहिम लोदी
C. हुमायु
D. शेरशाह सूरी
Correct Ans: Option A

Question 9 :

स्वतंत्र भारत के प्रथम गवर्नर जनरल कोन थे?
A. सी.राजगोपालाचारी
B. डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
C. लार्ड माउंटबैटन
D. जवाहर लाल नेहरु
Correct Ans: Option C

Question 10 :

क्रिप्स मिशन भारत कब आया?
A. 1942
B. 1941
C. 1940
D. 1943
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp