Quiz on History in hindi Set 610

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 610

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 610 :

Question 1 :

सिंधु घाटी सभ्यता को खोज निकालने में जिन दो भारतीयों का नाम जुड़ा है वे हैं।
A. दयाराम साहनी एवं राखालदास
B. बनर्जी जान मार्शल एवं ईश्वरी प्रसाद
C. आशीर्वादीलाल श्रीवास्तव एवं रंगनाथ राव
D. माधोस्वरूप वत्स एवं वी• बी• राव
Correct Ans: Option A

Question 2 :

सिंधु घाटी सभ्यता की विकसित अवस्था में निम्नलिखित में से किस स्थल से घरों में कुँओं के अवशेष मिले हैं?
A. हड़प्पा
B. कालीबंगा
C. लोथल
D. मोहनजोदड़ो
Correct Ans: Option D

Question 3 :

सिंधु सभ्यता निम्नलिखित में से किस युग में पड़ता है?
A. ऐतिहासिक काल
B. प्रागैतिहासिक काल
C. उत्तर प्रागैतिहासिक काल
D. आद्य ऐतिहासिक काल
Correct Ans: Option D

Question 4 :

धर्म शास्त्रों में भू राजस्व की दर क्या है?
A. 1/3
B. 1/4
C. 1/6
D. 1/8
Correct Ans: Option C

Question 5 :

800 ईसा पूर्व से 600 ईसा पूर्व का काल किस युग से जुड़ा है
A. ब्राह्मण युग
B. सूत्र युग
C. रामायण युग
D. महाभारत युग
Correct Ans: Option A

Question 6 :

किस काल में अछूत की अवधारणा स्पष्ट रूप से उदित हुयी?
A. ऋग्वैदिक काल में
B. उत्तर-वैदिक काल में
C. उत्तर-गुप्त काल में
D. धर्मशास्त्र के काल में
Correct Ans: Option D

Question 7 :

गायत्री मंत्र किस पुस्तक में मिलता है?
A. ऋग्वेद
B. यजुर्वेद
C. उपनिषद
D. भगवदगीता
Correct Ans: Option A

Question 8 :

न्यायदर्शन को प्रचारित किया था?
A. चार्वाक ने
B. गौतम ने
C. कपिल ने
D. जेमिनी ने
Correct Ans: Option B

Question 9 :

प्राचीन भारत में ‘निष्क’ से जाने जाते थे?
A. स्वर्ण आभूषण
B. गायें
C. ताँबे के सिक्के
D. चाँदी के सिक्के
Correct Ans: Option A

Question 10 :

योग दर्शन के प्रतिपादक कौन हैं?
A. पंतजलि
B. गौतम
C. जेमिनी
D. शंकराचार्य
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp