Quiz on History in hindi Set 624

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 624

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 624 :

Question 1 :

मेहरौली (दिल्ली) स्थित लौह स्तंभ का निर्माण किस सदी में हुआ?
A. सप्तम सदी ई.
B. द्वितीय सदी ई.
C. तृतीय सदी ई.
D. चतुर्थ सदी ई.
Correct Ans: Option D

Question 2 :

गुप्त वंश ने किस अवधि में शासन किया?
A. 319 से 500 ईसवी
B. 319 से 324 ईसवी
C. 566 से 597 ईसवी
D. 325 से 375 ईसवी
Correct Ans: Option A

Question 3 :

अमरकोश के लेखक अमर सिंह किस शासक के दरबार से जुड़े थे?
A. चंद्रगुप्त II
B. स्कन्दगुप्त
C. समुद्रगुप्त
D. चंद्रगुप्त I
Correct Ans: Option A

Question 4 :

फाह्मान द्वारा रचित ग्रंथ ‘फो-कुओ-की’ में निम्न में से किसका विवरण नहीं मिलता है?
A. बौद्ध राज्यों का
B. बौद्ध धर्म के सिंद्धान्तों
C. गौतम बुद्ध के उपदेशों का
D. बौद्ध मंदिरों स्तूपों एवं विहारों का
Correct Ans: Option B

Question 5 :

अजंता गुफाओं के सरीखी/ जैसी गुफाएं मध्य प्रदेश में कहाँ है?
A. बाघ (धार)
B. उदयगिरि (विदिशा)
C. मांण्डू
D. कहीं नहीं
Correct Ans: Option A

Question 6 :

सोने के सर्वाधिक सिक्के किस काल में जारी किए गए?
A. कुषाण काल में
B. गुप्त काल में
C. हिंद-यवन काल में
D. मौर्य काल में
Correct Ans: Option B

Question 7 :

निम्नलिखित में कौन-सा नाटक कालिदास ने नहीं लिखा था?
A. अभिज्ञान शकुंतलम
B. मालविकाग्निमित्रम्
C. विक्रमोंर्वशियम
D. जनकिहरण
Correct Ans: Option D

Question 8 :

यूरोपीय भाषा में अनूदित/अनुवादित प्रथम भारतीय ग्रन्थ कौन सा है?
A. अभिज्ञान शकुंतलम
B. भगवदगीता
C. कुमारसंभव
D. कामसूत्र
Correct Ans: Option A

Question 9 :

सती प्रथा का पहला उल्लेख कहां से मिलता है?
A. भीतरगांव लेख
B. विलसद स्तम्भ लेख से
C. एरण अभिलेख से
D. भीतरी स्तम्भ लेख से
Correct Ans: Option C

Question 10 :

गुप्तकालीन सिक्कों का सबसे बड़ा ढेर कहाँ से प्राप्त हुआ है?
A. भूमरा (मध्य प्रदेश)
B. तिगवा (मध्य प्रदेश)
C. देवगढ़ (झांसी)
D. बयाना (भरतपुर)
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [C],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp