Quiz on History in hindi Set 626

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 626

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 626 :

Question 1 :

किसने अंतिम शक शासक रुद्रसिंह III को पराजित कर और उसकी हत्या कर शकों का अंतिम रूप से उन्मूलन किया?
A. चंद्रगुप्त II
B. समुन्द्रगुप्त
C. स्कन्दगुप्त
D. चंद्रगुप्त I
Correct Ans: Option A

Question 2 :

तांबा का सिक्का जारी करने वाला पहला गुप्त शासक कौन था?
A. चंद्रगुप्त II
B. चंद्रगुप्त I
C. रामगुप्त
D. स्कंदगुप्त
Correct Ans: Option C

Question 3 :

सर्वराजोच्छेता’ (सभी राजाओं को उखाड़ फेंकने वाला) की उपाधि किसने धारण की?
A. चंद्रगुप्त I
B. समुद्रगुप्त
C. चंद्रगुप्त II
D. स्कंदगुप्त
Correct Ans: Option B

Question 4 :

कन्नौज को सर्वप्रथम महत्ता प्रदान करनेवाले थे।
A. कुषाण
B. गुप्त
C. मौखरि
D. मौर्य
Correct Ans: Option C

Question 5 :

किस गुप्त शासक ने दक्षिणापथ में स्थित 12 राज्यों पर धर्मविजय की?
A. समुद्रगुप्त
B. चंद्रगुप्त I
C. चंद्रगुप्त II
D. स्कन्दगुप्त
Correct Ans: Option A

Question 6 :

गुप्तकालीन पुस्तक नवीनतकम का संबंध है।
A. गणित से
B. खगोल शास्त्र से
C. चिकित्सा से
D. धातु विज्ञान से
Correct Ans: Option C

Question 7 :

परम भागवत’ उपाधि धारण करने वाला प्रथम गुप्त शासक था।
A. समुद्रगुप्त
B. चंद्रगुप्त I
C. चंद्रगुप्त II
D. रामगुप्त
Correct Ans: Option A

Question 8 :

गुप्त काल के चित्रांकन का दूसरा अवशिष्ट उदाहरण किस स्थान पर उपलब्ध है?
A. बाघ गुफाएं
B. लोमेश ऋषि गुफा
C. एलोरा गुफाएं
D. नासिक गुफाएं
Correct Ans: Option A

Question 9 :

गुप्त राजा जिसने विक्रमादित्य की पदवी ग्रहण की थी।
A. चन्द्रगुप्त II
B. स्कंदगुप्त
C. समुन्द्रगुप्त
D. कुमारगुप्त
Correct Ans: Option A

Question 10 :

कुतुबमीनार के निकट स्थित लौह-स्तंभ वैज्ञानिकों का ध्यान क्यों खींच रहा है?
A. उसकी कठोरता के कारण
B. उसकी चमक-दमक के कारण
C. उसकी पुरावशेषता के कारण
D. उसकी जंगरोधकता के कारण
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp