Quiz on History in hindi Set 628

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 628

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 628 :

Question 1 :

निम्नलिखित में किसने सोने के सर्वाधिक शुद्ध सिक्के जारी किए?
A. इण्डो-बैक्ट्रियन
B. शक
C. कुषाण
D. गुप्त
Correct Ans: Option C

Question 2 :

अंतिम मौर्य सम्राट वृहद्रथ की हत्या कर किसने शुंग वंश की स्थापना 185 ईसा पूर्व में की?
A. पुष्यमित्र
B. वसुमित्र
C. भगभट्ट
D. अग्निमित्र
Correct Ans: Option A

Question 3 :

सातवाहन/ आंध्र सातवाहन वंश का संस्थापक कौन था?
A. शातकर्णी
B. गौतमीपुत्र शातकर्णी
C. सिमुक
D. वशिष्ठीपुत्र श्री पुलमावि
Correct Ans: Option C

Question 4 :

कुषाण काल में सबसे अधिक विकास किस क्षेत्र में हुआ था?
A. कला
B. साहित्य
C. धर्म
D. वास्तुकला
Correct Ans: Option D

Question 5 :

निम्नलिखित में से वह महानतम कुषाण नेता कौन था जो बौद्ध बन गया था?
A. कनिष्क
B. कुजुल कडफिसस
C. वशिष्क
D. विम कडफिसस
Correct Ans: Option A

Question 6 :

सातवाहनों ने आरंभिक दिनों में अपना शासन कहां शुरू किया?
A. सौराष्ट्र
B. आंध्र
C. महाराष्ट्र
D. प्रतिष्ठान
Correct Ans: Option B

Question 7 :

कनिष्क की राजधानी कहाँ थी?
A. पुरुषपुर
B. सारनाथ
C. इलाहाबाद
D. बनारस
Correct Ans: Option A

Question 8 :

मौर्य साम्राज्य के ध्वंस के पश्चात कई आक्रमणों की श्रंखला रही। भारत पर सबसे पहले आक्रमण निम्नलिखित में से किसने किया?
A. शक
B. पार्थियन
C. बैक्ट्रियन/ग्रीक
D. कुषाण
Correct Ans: Option C

Question 9 :

सातवाहनों ने पहले स्थानीय अधिकारियों के रूप में काम किया था?
A. मौर्यों के अधीन
B. चोलों के अधीन
C. चेरों के अधीन
D. नंदों के अधीन
Correct Ans: Option A

Question 10 :

किस सातवाहन नरेश ने ‘गाथासप्तशती’ नामक महत्वपूर्ण कृति की रचना की?
A. सिमुक
B. हाल
C. वशिष्ठीपुत्र पुलूमावी
D. गौतमीपुत्र शातकर्णी
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp