Quiz on History in hindi Set 636

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 636

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 636 :

Question 1 :

मराठा सचिवालय कहलाता था
A. स्वराज
B. मुघतई
C. फाद
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 2 :

किस पेशवा के अबोध होने के कारण मराठा राज्य की देख-रेख ‘बड़ा भाई’ (वार भाई’) नाम की 12 सदस्यों की एक परिषद् करती थी?
A. माधवराव नारायण (सवाई माधवराव II)
B. माधव राव
C. रघुनाथ राव
D. नारायण राव
Correct Ans: Option A

Question 3 :

किसने कहा है कि ‘मराठों का उदय आकस्मिक अग्निकांड की भांति’ हुआ?
A. एम० जी० राणाई
B. आंद्रेविक
C. ग्रान्ट डफ
D. जदुनाथ सरकार
Correct Ans: Option C

Question 4 :

किसे ‘अंतिम महान पेशवा’ कहा जाता है?
A. माधवराव नारायण
B. माधव राव
C. नारायण राव
D. रघुनाथ राव
Correct Ans: Option B

Question 5 :

निम्न में किसने पानीपत के तृतीय युद्ध में संगठित मराठा सेना का नेतृत्व किया?
A. सदाशिवराव भाऊ
B. विश्वास राव
C. दत्ताजी सिंधिया
D. मल्हारराव होल्कर
Correct Ans: Option A

Question 6 :

औरंगजेब की मृत्यु के समय मराठा नेतृत्व किसके हाथों में था?
A. शम्भाजी
B. जीजाबाई
C. राजाराम
D. ताराबाई
Correct Ans: Option D

Question 7 :

वर्ष 1771 में दिल्ली की गद्दी पर शाह आलम | को पुनस्र्थापित करनेवाला मराठी सरदार था
A. मल्हारराव होल्कर
B. महदाजी सिंधिया
C. नाना फड़नवीस
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 8 :

किसके समय में मराठा शक्ति अपने चरमोत्कर्ष पर पहुंची तथा साथ ही मराठा शक्ति का पतन भी आरंभ हुआ?
A. बाजीराव I
B. बालाजी बाजीराव
C. इनमें से कोई नहीं
D. बालाजी विश्वनाथ
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्न में से किसने पुर्तगालियों से सालसेट एवं बेसीन के द्वीपों को छीना?
A. बालाजी विश्वनाथ
B. बाजीराव ।
C. बालाजी बाजीराव
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 10 :

पानीपत के तृतीय युद्ध में मारे जानेवाले दो महत्त्वपूर्ण सैन्य सरदार थे-
A. विश्वास राव एवं सदाशिव राव भाऊ
B. सदाशिव राव भाऊ एवं मल्हार राव होल्कर
C. विश्वास राव एवं मल्हार राव होल्कर
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp