Quiz on History in hindi Set 672

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 672

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 672 :

Question 1 :

दिल्ली के किस सुल्तान को उसकी उदारता के कारण ‘लाखबख्श’ पुकारा जाता था?
A. इल्तुतमिश
B. कुतुबुद्दीन ऐबक
C. गियासुद्दीन तुगलक
D. अलाउद्दीन खिलजी
Correct Ans: Option B

Question 2 :

स्वतंत्र भारत के पहले गवर्नर जनरल कौन था? 
A. सी राजगोपालाचारी
B. लॉर्ड माउंटबेटन
C. राजेंद्र प्रसाद
D. सरदार वल्लभभाई पटेल
Correct Ans: Option B

Question 3 :

बुद्ध का जन्मस्थल क्या है ? 
A. बोध गया
B. सारनाथ
C. लुम्बिनी
D. वाराणसी
Correct Ans: Option C

Question 4 :

शिवाजी के प्रशासन में पेशवा किसे कहा जाता था ?
A. रक्षामन्त्री
B. धार्मिक मामलों का मन्त्री
C. मुख्यमन्त्री
D. न्यायमन्त्री
Correct Ans: Option C

Question 5 :

बक्सर का युद्ध कब आरम्भ हुआ था ?
A. 1783
B. 1763
C. 1793
D. 1563
Correct Ans: Option B

Question 6 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के पहले अध्यक्ष का नाम था?
A. डबल्यू.सी. बनर्जी
B. प्रणव मुखर्जी
C. ज्ञानी जेल सिंह
D. राजेन्द्र प्रसाद
Correct Ans: Option A

Question 7 :

निम्नलिखित में से किसे भारतीय रेलवे का जनक माना जाता है?
A. लॉर्ड रिपन
B. लॉर्ड मेयो
C. लॉर्ड डलहौजी
D. लॉर्ड कर्जन
Correct Ans: Option C

Question 8 :

प्लासी का युद्ध कब लड़ा गया था ?
A. 23 जून 1757 AD
B. 26 जून 1756 AD
C. 23 जून 1759 AD
D. 27 जून 1757 AD
Correct Ans: Option A

Question 9 :

गुप्त वंश के किस शासक ने हूणों को परास्त किया?
A. स्कन्दगुप्त
B. रामगुप्त
C. समुद्रगुप्त
D. चंद्रगुप्त द्वितीय
Correct Ans: Option A

Question 10 :

वांडीवाश के युद्ध 1760 में
A. ब्रिटिश ने डच को हराया
B. फ्रेंच ने ब्रिटिश को हराया
C. डच ने ब्रिटिश को हराया
D. ब्रिटिश ने फ्रेंच को हराया
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [C],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp