Quiz on History in hindi Set 708

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 708

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 708 :

Question 1 :

दीन-ए-इलाही था?
A. एक नवीन धर्म
B. एक धार्मिक पंथ
C. एक उपाधि
D. एक धार्मिक ग्रन्थ
Correct Ans: Option B

Question 2 :

दिल्ली सल्तनत का वह प्रथम शासक कोन था जिसने स्थायी सेना रखी?
A. इल्तुतमिश
B. बलबन
C. अलाउद्दीन खिलजी
D. मुहम्मद तुगलक
Correct Ans: Option C

Question 3 :

अकबर का घनिष्ट मित्र जिसे जहांगीर के संकेत पर मरवाया गया था?
A. राजा बीरबल
B. अबुल फजल
C. राजा मानसिंह
D. उक्त में से कोई नही
Correct Ans: Option B

Question 4 :

शाहजहाँ ने अपने किस पुत्र को वली अहद नियुक्त किया था?
A. दारा शिकोह
B. शुजा
C. ओरंगजेब
D. मुराद
Correct Ans: Option A

Question 5 :

नादिरशाह ने किस मुग़ल शासक के शासन काल में भारत पर आक्रमण किया?
A. फर्रुखसियर
B. मुहम्मद शाह
C. अहमद शाह
D. आलमगीर द्वितीय
Correct Ans: Option B

Question 6 :

अहमद शाह अब्दाली कोन था?
A. मुग़ल शासक
B. दक्षिण का शासक
C. ईरानी राजदूत
D. नादिरशाह का सेनापति
Correct Ans: Option D

Question 7 :

अंग्रेजी शासन के विरोध में जेल में भूख हडताल के कारण शहीद होने वाला भारतीय देशभक्त था?
A. वीर सावरकर
B. जतिन दास
C. चन्द्रशेखर आजाद
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option B

Question 8 :

गांधीजी ने केसरे हिन्द की उपाधि कब लोटाई?
A. जलियावाला बाग हत्याकांड के बाद
B. खिलाफत आंदोलन आरम्भ होने पर
C. असहयोग आंदोलन आरम्भ होने पर
D. भारत को स्वतंत्र ने करने पर
Correct Ans: Option C

Question 9 :

सिविल सर्विसेज में भारतीयों की भर्ती की उम्र कब घटाकर 21 से 19 कर दी गई?
A. 1875
B. 1855
C. 1856
D. 1878
Correct Ans: Option D

Question 10 :

महात्मा गांधी ने भारत में पहला सत्याग्रह कब और कहा से प्रारम्भ किया?
A. चम्पारण 1917 में
B. खेडा 1918 में
C. अहमदाबाद 1918 में
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp