Quiz on History in hindi Set 730

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 730

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 730 :

Question 1 :

कादंबरी किसकी रचना है?
A. कालिदास
B. तुलसीदास
C. बाणभट्ट
D. वराहिमिर
Correct Ans: Option C

Question 2 :

बाणभट्ट किसके दरबारी कवि थें?
A. कनिष्क
B. चन्द्रगुप्त II
C. अशोक
D. हर्षवर्धन
Correct Ans: Option D

Question 3 :

हर्ष चरित में किस शासक को ‘ हूण हरिण केसरी ‘ कहा गया है?
A. कनिष्क
B. प्रभाकरवर्धन
C. अशोक
D. हर्षवर्धन
Correct Ans: Option B

Question 4 :

गुप्त वंश के संस्थापक कौन थें?
A. चन्द्रगुप्त
B. श्रीगुप्त
C. कुमारगुप्त
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option B

Question 5 :

गुप्त संवत् की शुरुआत किसने की?
A. चन्द्रगुप्त प्रथम
B. श्रीगुप्त
C. कुमारगुप्त
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option A

Question 6 :

भारत का नेपोलियन किसे कहा जाता है?
A. चन्द्रगुप्त प्रथम
B. श्रीगुप्त
C. कुमारगुप्त
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option D

Question 7 :

समुद्रगुप्त किसका उत्तराधिकारी हुआ?
A. चन्द्रगुप्त प्रथम
B. श्रीगुप्त
C. कुमारगुप्त
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option A

Question 8 :

इलाहाबाद प्रशस्ति की रचना किसने की?
A. प्लिनी
B. चरक
C. हरिषेण
D. आश्वघोश
Correct Ans: Option C

Question 9 :

हरिषेण किसका दरबारी कवि था?
A. अशोक
B. कनिष्क
C. हर्षवर्धन
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option D

Question 10 :

चीनी बौद्ध यात्री फाहियान किस गुप्त शासक के शासनकाल में भारत आया था?
A. चन्द्रगुप्त II
B. विष्णुगुप्त
C. कुमारगुप्त
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [D],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp