Quiz on History in hindi Set 733

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 733

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 733 :

Question 1 :

राजा खारवेल किस वंश का था?
A. कण्व
B. सातवाहन
C. चेदि
D. शक
Correct Ans: Option C

Question 2 :

मौर्य साम्राज्य के पतन के बाद कलिंग क्षेत्र में किस वंश का उद्भव हुआ?
A. गुप्त
B. चेदि
C. शक
D. हर्यक
Correct Ans: Option B

Question 3 :

भुवनेश्वर के पास स्थित हाथिगुंफा अभिलेख किस राजा ने लिखवाया था?
A. खारवेल
B. कनिष्क
C. पुष्यमित्र शुंग
D. अग्नीमित्र
Correct Ans: Option A

Question 4 :

संस्कृत भाषा का पहला बड़ा अभिलेख किसने लिखवाया था?
A. खारवेल
B. कनिष्क
C. पुष्यमित्र शुंग
D. रूद्रदामन
Correct Ans: Option D

Question 5 :

लिंग पूजा का प्रथम वर्णन कहां मिलता है?
A. विष्णु पुराण
B. मतस्य पुराण
C. मनु स्मृति
D. वायु पुराण
Correct Ans: Option B

Question 6 :

किस काल में सांची के स्तूप का आकार दोगुना किया गया?
A. गुप्त काल
B. मुग़ल काल
C. शुंग काल
D. सातवाहन काल
Correct Ans: Option C

Question 7 :

किसके शासन काल में सेंट टामस ईसाई धर्म का प्रचार करने के लिए भारत आया था?
A. कनिष्क
B. गोंडोफनिर्स
C. हर्षवर्धन
D. चन्द्रगुप्त मौर्य
Correct Ans: Option B

Question 8 :

माध्यमिक सूत्र ( जिसमें सापेक्षता का सिद्धांत प्रस्तुत किया गया था) के लेखक कौन थें?
A. वसुमित्र
B. आर्यभट्ट
C. नागार्जुन
D. महाचेत
Correct Ans: Option C

Question 9 :

भारत का आइंस्टीन किसे कहा जाता है?
A. वसुमित्र
B. आर्यभट्ट
C. महाचेत
D. नागार्जुन
Correct Ans: Option D

Question 10 :

अश्वाघोश किस राजा के दरबार में राजकवि थें
A. कनिष्क
B. रूद्रदामन
C. चन्द्रगुप्त द्वितीय
D. हर्षवर्धन
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp