Quiz on History in hindi Set 735

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 735

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 735 :

Question 1 :

हड़प्पा सभ्यता किस युग की सभ्यता है ?
A. पूर्व पाषाण युग
B. नव पाषाण युग
C. काँस्य युग
D. लौह-युग
Correct Ans: Option C

Question 2 :

हड़प्पा संस्कृति आधारित थी।
A. व्यापार पर
B. कृषि पर
C. पशुपालन पर
D. शिकार पर
Correct Ans: Option A

Question 3 :

हडप्पा सभ्यता के लोग उपासना करते थे।
A. विष्णु की
B. वरुण की
C. मातृदेवी की
D. इंद्र की
Correct Ans: Option C

Question 4 :

चंपारण और खेड़ा सत्याग्रह किसके नेतृत्व में थे
A. गांधी जी
B. सरदार पटेल
C. जवाहर लाल नेहरू
D. जी बी पंत
Correct Ans: Option A

Question 5 :

निम्नलिखित में से कौन सा समाचार पत्र एनी बेसेंट द्वारा शुरू किया गया था
A. भारतीय एक्सप्रेस
B. द हिन्दू
C. द टाइम्स ऑफ़ इण्डिया
D. नवभारत
Correct Ans: Option D

Question 6 :

1857 के सिपाही विद्रोह के दौरान भारत के गवर्नर-जनरल कौन थे?
A. लॉर्ड कारज़ोन
B. लॉर्ड डलहौजी
C. लॉर्ड लिटन
D. लॉर्ड कैनिंग
Correct Ans: Option D

Question 7 :

गांधी-इरविन समझौते पर हस्ताक्षर किए गए
A. 8th January 1931
B. 5th March 1931
C. 8th July 1931
D. 16th August 1932
Correct Ans: Option B

Question 8 :

“सारे जहां से अच्छा हिंदुस्तान हमारा” गीत किसने बनाया था?
A. चंद्र शेखरज़ादी
B. बंकिमचंद्र चटर्जी
C. मुहम्मद इकबाल
D. रवीन्द्रनाथ टैगोर
Correct Ans: Option C

Question 9 :

कलकत्ता मेडिकल कॉलेज की स्थापना किस वर्ष हुई थी ?
A. 1825
B. 1820
C. 1830
D. 1835
Correct Ans: Option D

Question 10 :

प्रसिद्ध पेंटिंग “भारत माता” किसके द्वारा चित्रित की गई थी ?
A. जामिनी रॉय
B. नंदलाल बोस
C. रविद्रनाथ टैगोर
D. राजा रवि वर्मा
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [D],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp