Quiz on History in hindi Set 96

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 96

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 96 :

Question 1 :

किस चोल राजा ने मालदीव को जीता?
A. राजराज
B. राजेंद्र चोल I
C. राजेंद्र चोल II
D. राजराज II
Correct Ans: Option A

Question 2 :

चौगान (पोलो) खेलते समय घोड़े से गिरने के कारण किसकी मृत्यु हुई?
A. कुतुबुद्दीन ऐबक
B. इल्तुतमिश
C. रजिया सुल्तान
D. बलबन
Correct Ans: Option A

Question 3 :

कल्पद्रुम की रचना किसने की?
A. कालिदास
B. लक्ष्मीधर
C. सर्वेश
D. सदल मिश्र
Correct Ans: Option B

Question 4 :

मान्यखेत किस वंश की राजधानी थी?
A. चोल
B. चेर
C. राष्ट्रकूट
D. होयसल
Correct Ans: Option C

Question 5 :

अशोक के ब्राह्मी शिलालेख को सर्वप्रथम किसने पढ़ा?
A. जेम्स प्रिंसेप
B. मैक्समूलर
C. कॉर्निंगहम
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 6 :

मुगलकाल में बंदरगाहों का सर्वोच्च अधिकारी कौन होता था?
A. मुत्सद्दी
B. मीर ए बहार
C. मुशरिफ
D. मुकद्दम
Correct Ans: Option B

Question 7 :

विजयनगर साम्राज्य की स्थापना के समय दिल्ली का राजा कौन था?
A. मुहम्मद बिन तुगलक
B. फ़िरोजशाह तुगलक
C. मुहम्मद गोरी
D. अलाउद्दीन खिलजी
Correct Ans: Option A

Question 8 :

कौन सा राजपूत राजा मस्जिद के पुनर्निर्माण के लिए जाना जाता है?
A. मिहिरभोज
B. भोज परमार
C. जयसिंह सिद्धराज
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 9 :

चावल की खेती के प्रथम साक्ष्य कहाँ से प्राप्त हुए हैं?
A. गंगा घाटी
B. जमुना घाटी
C. बेलन घाटी
D. हिमालय की घाटी
Correct Ans: Option C

Question 10 :

सिंधु घाटी सभ्यता के किस स्थल से अग्निवेदिकाएँ प्राप्त हुई हैं?
A. मोहनजोदड़ो
B. लोथल
C. कालीबंगन
D. लोथल
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp