Quiz on History in hindi Set 98

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 98

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 98 :

Question 1 :

किस चोल राजा ने मालदीव को जीता?
A. राजराज चोल प्रथम
B. राजराज द्वितीय
C. राजेन्द्र चोल
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 2 :

गौतम बुद्ध को किस उम्र पर ज्ञान प्राप्त हुआ?
A. 30
B. 35
C. 42
D. 38
Correct Ans: Option B

Question 3 :

गौतम बुद्ध का एकमात्र पुत्र का क्या नाम था?
A. राहुल
B. रोहित
C. चन्ना
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 4 :

औरंगजेब की मृत्यु कहाँ हुई?
A. आगरा
B. बीजपुर
C. अहमदनगर
D. पुणे
Correct Ans: Option C

Question 5 :

अकबर ने बुलंद दरवाजा कब बनवाया?
A. 1598
B. 1602
C. 1605
D. 1566
Correct Ans: Option B

Question 6 :

अकबर ने किस जैन गुरु को जगतगुरु की उपाधि दी?
A. आनंदसागर सूरी
B. विजयकनक सुरी
C. हीरविजय सूरी
D. विजय शांतिचंद्र सूरी
Correct Ans: Option C

Question 7 :

मुगल साम्राज्य के बाद कौन सा राज्य सबसे शक्तिशाली हुआ?
A. मराठा
B. खिलजी
C. तुगलक
D. सैय्यद
Correct Ans: Option A

Question 8 :

किसके शासन काल के बाद मुगल काल का पतन हो गया?
A. जहाँगीर
B. शाहजहाँ
C. औरंगजेब
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 9 :

ताजमहल का निर्माण किसकी स्मृति में हुआ था?
A. मुमताज
B. नूरजहाँ
C. जहाँआरा
D. जोधाबाई
Correct Ans: Option A

Question 10 :

देवगिरि को सर्वप्रथम किसने जीता?
A. जलालुद्दीन फिरोज
B. अलाउद्दीन खिलजी
C. गयासुद्दीन तुगलक
D. मुहम्मद बिन तुगलक
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [C],     Q.5 [B],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [C],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp