39000+ Important MCQs for BANK PO

39000+ MCQs for BANK PO are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK PO MCQ Questions.


Learn BANK PO MCQs with answers [Page 1 of Department 70]

R

Rohan Raj • 6.53K Points
Tutor III Politics

2) The objective of the Morley-Minto Reforms was

  • (A) extension of provincial assemblies
  • (B) to give more powers to local government
  • (C) to abolish the post of secretary of the state for India
  • (D) to establish diarchy in provinces
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

3) Excess carbon dioxide in the atmosphere due to pollution will cause

  • (A) Earth's temperature to rise
  • (B) Earth's temperature to fall
  • (C) No change in earth's temperature
  • (D) Increase in ultra-violet radiation reaching the earth
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Excess carbon in the atmosphere warms the planet. when carbon dioxide concentrations rise, air temperatures go up, and more water vapor evaporates into the atmosphere which then amplifies greenhouse heating.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

4) Atmospheric pressure exerted on earth is due to ________

  • (A) Gravitational pull of the earth
  • (B) Rotation of earth
  • (C) Revolution of earth
  • (D) Uneven heating of earth
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Atmospheric pressure exerted on earth is due to gravitational pull of the earth. The air around you has weight, and it presses against everything it touches. That pressure is called atmospheric pressure, or air pressure.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

5) Which one of the following statements is correct?
Hurricanes ________

  • (A) Form at the equator
  • (B) Are not as large as tornadoes
  • (C) Develop over warm ocean areas
  • (D) Tend to intensify when they move over land surfaces
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Only tropical cyclones that form over the Atlantic Ocean or eastern Pacific Ocean are called "hurricanes." Tropical cyclones are like giant engines that use warm, moist air as fuel. That is why they form only over warm ocean waters near the equator. The warm, moist air over the ocean rises upward from near the surface.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

6) Rain shadow effect is associated with

  • (A) Cyclonic rainfall
  • (B) Orographic rainfall
  • (C) Convectional rainfall
  • (D) Frontal rainfall
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Orographic precipitation or Rain produced when moist air is lifted as it moves over a mountain range. As the air rises and cools, orographic clouds form and serve as the source of the precipitation, most of which falls upwind of the mountain ridge. Some also falls a short distance downwind of the ridge and is sometimes called spillover. On the lee side of the mountain range, rainfall is usually low, and the area is said to be in a Rain Shadow.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

7) Which one of the following layers of the atmosphere is responsible for the deflection of radio waves?

  • (A) Troposphere
  • (B) Stratosphere
  • (C) Mesosphere
  • (D) Ionosphere
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

8) The tropical cyclones - Hurricanes and Typhoons - develop and mature ________

  • (A) At the same place
  • (B) Over the land masses only
  • (C) Over the water bodies only
  • (D) Anywhere in the tropical zone
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

9) The monsoon has well-developed cycle in ________

  • (A) South and South East Asia
  • (B) North Australia
  • (C) East United States
  • (D) Africa
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The monsoon has well-developed cycle in South and South East Asia. The monsoon through axis experiences considerable day to day variation in its position, which has a vital bearing on the monsoon rainfall distribution in the region.

Y

Yogesh • 7.43K Points
Tutor III Geography

10) A layer in the Earth's atmosphere called Ionosphere facilitates radio communication. Why?
1. The presence of ozone causes the reflection of radio waves to Earth.
2. Radio waves have a very long wavelength.
Which of the statements given above is fare correct?

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of BANK PO Department : 70 | Page : 1

TAGs: BANK PO mcqs, important BANK PO mcqs, important BANK PO questions, BANK PO questions, mcq for BANK PO, important mcq for BANK PO, mcqs for BANK PO, mcq questions for BANK PO, mcq question for BANK PO, prepare online for BANK PO