Quiz on History in hindi Set 108

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 108

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 108 :

Question 1 :

1916 में होम रूल आन्दोलन किसने शुरू किया?
A. फ्रैंक बेसंट
B. हेलेना ब्लावाट्स्की
C. चार्ल्स नोलटन
D. एनी बेसंट
Correct Ans: Option D

Question 2 :

10 अप्रैल, 1917 को चंपारण सत्याग्रह में गाँधीजी के साथ और कौन शामिल हुए?
A. बाल गंगाधर तिलक
B. सुभाष चन्द्र बोस
C. राजेन्द्र प्रसाद
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 3 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का लाहौर अधिवेशन का अध्यक्ष कौन था?
A. पंडित जवाहर लाल नेहरु
B. राजेन्द्र प्रसाद
C. लाला लाजपत राय
D. पंडित मोतीलाल नेहरु
Correct Ans: Option A

Question 4 :

1916 में कांग्रेस के लखनऊ अधिवेशन की अध्यक्षता किसने की?
A. रासबिहारी बोस
B. अम्बिका चरण मजूमदार
C. भूपेन्द्र नाथ बोस
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 5 :

1940 के व्यक्तिगत सत्याग्रह के लिए गांधीजी ने किसे चुना था?
A. विनोबा भावे
B. जवाहरलाल नेहरु
C. लाल बहादुर शास्त्री
D. एस. सत्यमूर्ति
Correct Ans: Option A

Question 6 :

प्रत्यक्ष कार्यवाही दिवस” 16 अगस्त, 1946 को किसके द्वारा मनाया गया?
A. मुस्लिम लीग
B. क्रिस्चियन लीग
C. सिख लीग
D. हिन्दू लीग
Correct Ans: Option A

Question 7 :

1893 में गणपति त्योहार किसने शुरू किया था?
A. गणेश दामोदर सावरकर
B. नाना पाटिल
C. लोक मान्य तिलक
D. विनोबा भावे
Correct Ans: Option C

Question 8 :

वर्नाकुलर प्रेस एक्ट किसके द्वारा शुरू किया गया था?
A. सर एशले ईडन
B. एलेग्जेंडर जॉन आरबूथनोट
C. लार्ड लिट्टन
D. लार्ड स्टैनले
Correct Ans: Option C

Question 9 :

1907 में कांग्रेस के सूरत अधिवेशन की अध्यक्षता किसने की थी?
A. दादाभाई नोरोजी
B. गोपाल कृष्ण गोखले
C. पंडित मदन मोहन मालवीय
D. रास बिहारी बोस
Correct Ans: Option D

Question 10 :

मद्रास लेबर यूनियन की स्थापना किसने की थी?
A. सुबोध बनर्जी
B. बी.पी. वाडिया
C. लाला लाजपत राय
D. भारत भूषण पाण्डेय
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp