Quiz on History in hindi Set 109

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 109

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 109 :

Question 1 :

भारत का पहला पंजीकृत ट्रेड यूनियन कौन सा था?
A. हिन्दू मजदूर सभा
B. भारतीय मजदूर संघ
C. मद्रास लेबर यूनियन
D. यूनाइटेड ट्रेड यूनियन कांग्रेस
Correct Ans: Option C

Question 2 :

जलियांवाला बाग़ हत्याकांड के विरोध में किसने वाइसराय की कार्यकारी
A. सी.पी. रामास्वामी अय्यर
B. मुहम्मद अली जिन्नाह
C. बी.एन.शर्मा
D. शंकरण नायर
Correct Ans: Option D

Question 3 :

जलियांवाला बाग़ हत्याकांड की घटना किस दिन घटी थी?
A. 16 अप्रैल, 1919
B. 13 अप्रैल, 1919
C. 3 अप्रैल, 1919
D. 14 अप्रैल, 1919
Correct Ans: Option B

Question 4 :

ग़दर जर्नल सबसे पहले किस भाषा में प्रकाशित हुई?
A. उर्दू
B. अंग्रेजी
C. पंजाबी
D. पश्तू
Correct Ans: Option A

Question 5 :

चन्द्रशेखर आजाद की शहादत किस तारीख को हुई थी
A. 27 फरवरी, 1931
B. 11 फरवरी, 1931
C. 13 अप्रैल, 1931
D. 14 अगस्त, 1931
Correct Ans: Option A

Question 6 :

भारत में पहली बार जनगणना कब की गयी?
A. 1884
B. 1872
C. 1881
D. 1891
Correct Ans: Option B

Question 7 :

भारत की प्राचीन कला को पुनर्जीवित करने के लिए इंडियन सोसाइटी ऑफ़
ओरिएण्टल आर्ट की स्थापना किसने की?
A. अबनिन्द्रनाथ टैगोर
B. रविंद्रनाथ टैगोर
C. सुरेन्द्रनाथ गांगुली
D. मुकुल डे
Correct Ans: Option A

Question 8 :

निम्नलिखित में से कौन सी पुस्तक गांधीजी द्वारा लिखी गयी थी?
A. हिन्दू व्यू ऑफ़ लाइफ
B. हिन्द स्वराज
C. डिस्कवरी ऑफ़ इंडिया
D. माय ट्रुथ
Correct Ans: Option B

Question 9 :

जलियांवाला बाग़ हत्याकांड से ठीक पहले कौन सी घटना घटी थी?
A. बंगाल का विभाजन
B. इल्बर्ट बिल
C. रोलेट एक्ट का पारित होना
D. मिन्टो-मोर्ले सुधार
Correct Ans: Option C

Question 10 :

निम्नलिखित में से कौन सी घटना खिलाफत आन्दोलन के लिए
असफलता का कारण बनी?
A. ब्रिटिश सरकार द्वारा मुस्लिमों को छूट
B. कांग्रेस और मुस्लिम लीग के बीच समझौता
C. तुर्की में क्रान्ति
D. चौरी-चौरा की घटना
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [B],     Q.4 [A],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp